Gazdaság

Nyereséges lett a Bombardier

A magyar piacra is vonatokat szállító és a MÁV tavalyi tendere kapcsán magyar bíróság előtt pereskedő kanadai Bombardier vállalat szerdán hozta nyilvánosságra, hogy a januárral végződött pénzügyi évében 249 millió dolláros adózott eredményt ért el.

A vállalatnak egy évvel korábban még 88 millió dolláros veszteséggel kellett számolnia. A közlemény alapján ebben a nagy eredményjavulásban közrejátszott, hogy a vállalatátalakítással kapcsolatos költségeket tekintve ezúttal jóval kisebb összeget állított be, mint a veszteséges pénzügyi évben.

A Bombardier ugyanakkor azt is tudatta, hogy a 2004-ben kezdett átalakítások lényegében lezárultak (a nem az alapvető üzleti profilhoz tartozó érdekeltségek részbeni eladásával), bár még folyik a dolgozói állománycsökkentés.

A repülőgépeket és vasúti járműveket gyártó Bomardier eladásai 14,7 milliárd dollárt értek el, egy évvel korábban ezek értéke még 15,5 milliárd dollár volt, mert a vasúti járművekkel kapcsolatos bevételei csökkentek, elsősorban Nagy-Britannia és Németország piacán. Ugyanakkor a folytatódó tevékenységek rendkívüli költségekkel nem számoló üzemi eredménye az idén zárult pénzügyi évben 990 millió dollárra javult az előző évi 785 millió dollárról. Rendelésállománya január végén 31,6 milliárd dollár volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik