Gazdaság

Árnyékból a napra

Nagy érdeklődéssel és örömmel olvastuk munkatársaimmal a tréning gyanánt krízishelyzetben lévőkkel foglalkozó német menedzserekről szóló írást (Az árnyékos oldalon - Figyelő, 2006/8. szám).

Körülbelül négy évvel ezelőtt találkoztunk Németországban a corporate volunteering gyakorlatával, ami nagy hatást gyakorolt ránk. Ezt követően kezdtük el tréningjeink mellett hazai szervezetek vezetőinek ajánlani a corporate volunteering programjainkat. Sajnos a reakció nem volt túl kedvező, a megkeresett vezetők, hr szakemberek érdeklődését nem keltette fel a szociális kompetenciák ilyen módszerekkel történő fejlesztése. Legtöbben valamiféle csodabogár, hatásvadász dolognak vélték. A Mol Rt.-nél azonban fantáziát láttak a programban – és miután több mint 10 éve tartunk tréningeket e társaság munkatársai számára – bizalmat kaptunk. Tavaly októberben az olajtársaság Termékkereskedelmi Üzletága munkatársaival közösen tartottunk egy strukturált corporate volunteering programot. A girincsi nevelőotthon értelmi fogyatékos és állami gondozott lakói számára építettünk egy játszóvárat, amelynek teljes költségét az olajtársaság és cégünk finanszírozta. Módszertanilag a program egy csapatépítő tréning keretében zajlott le, oly módon, hogy a 19 fős csapat a vezetővel és a trénerekkel együtt a girincsi gyermekotthonban lakott és étkezett. Az esemény csúcspontjaként átadtuk a játszóvárat, amelyet a mintegy 60 értelmi fogyatékos gyermek boldogan vett birtokba.

A németországi eredmények és saját tapasztalataink egyaránt megerősítik ennek a tevékenységnek a létjogosultságát és jelentőségét. Kiemelkedő fontosságú lenne a hazai szervezetekben a szociális érzékenység és a társadalmi felelősségvállalás nívójának fejlesztése, és ehhez a corporate volunteering módszere komoly segítséget nyújthat.
GEREBENICS TAMÁS
ügyvezető igazgató
G.T. Personum Tréning és Tanácsadó Kft
.

Tisztelt Olvasó!
Áttekinthetőség és interaktivitás – e két cél vezérelt bennünket, amikor átalakítottuk a Figyelő internetes megjelenését. A www.fn.hu/hetilap oldalon megújult formai elemekkel és kibővült tartalommal várjuk Önöket. A Figyelő rovatszerkezetéhez igazodó menürendszer segítségével kedvére böngészhet cikkeinkben, amelyek közül előfizetőink számára mindegyik hozzáférhető, az oldalra kattintó más érdeklődőknek pedig néhányat tettünk „szabaddá”. Régebbi írásainkat a megváltozott, immár könnyebben kezelhető archívum segítségével találhatja meg.
Kíváncsiak vagyunk az Ön véleményére. Egy rövid regisztráció után bármelyik cikkünkről elmondhatja véleményét, vitát kezdeményezhet az üzlet, a gazdaság és a társadalom aktuális kérdéseiről. Látogasson el megújult weboldalunkra és szóljon hozzá a hetilapban megjelent írásokhoz!
A Figyelő szerkesztősége

Ajánlott videó

Olvasói sztorik