Gazdaság

Innováció-igény

Eva Chen, a Trend Micro vezére és egyik alapítója a biztonsági piac kihívásairól is beszélt a CeBit-en a Figyelőnek.

– Hogyan érinti a biztonsági szektort, hogy a Microsoft is belép erre a piacra?

– A Trend Micro árbevételének csupán 22 százaléka származik az egyéni felhasználóktól, így szerintem ez nem lesz drámai hatással cégünkre. A piacra gyakorolt hatást egy példával szeretném megvilágítani: amikor a halakat a halászhajókon tartályban szállítják, azok a példányok, amelyek lesüllyednek a tartály aljára, elpusztulnak. Ám ha a halászok egy rákot raknak a vízbe, akkor a halak kénytelenek menekülni, miáltal folyamatos mozgásban vannak, s így összességében még akkor is több hal marad életben, ha néhányuk a rák áldozatául esik. A verseny is ily módon rázza fel az IT biztonsági piacot.

– A felhasználók egyre több pénzt és időt fordítanak az informatikai kockázatok elleni védekezésre, mégis kevésbé érzik magukat biztonságban. Van-e kiút ebből a paradoxonból?


Innováció-igény 1

Eva Chen

– Ez a vállalatokra is igaz. Noha 90 százalékuk rendelkezik vírusvédelemmel, a nagy többségük azt mondja, hogy a vírusok és a férgek miatt aggódik a legjobban. Az iparág tehát nem igazán oldja meg jól a problémát. A piac telített, de ha e tényeket figyelembe vesszük, az iparágnak innovatívabbnak kell lennie, hogy megfelelő választ adjon. A mérnökeinknek azt szoktam mondani: tervezés során vegyétek figyelembe, hogy a nagymamátok tudná-e használni a végterméket.

– Milyen biztonsági kihívásokat hozhat a közeljövő?

– A legtöbb problémát a phising és a DNS támadás okozhatja. Ez utóbbi olyan technika, amely „eltéríti” a böngészőt, például egy bank címének begépelése után egy hamisított oldal jelenik meg. Az emberek közötti üzleti kapcsolatok alapja a hitelképesség ellenőrzése; az elektronikus kereskedelemben ennek ki kell egészülnie a felhasznált számítástechnikai eszközök megbízhatóságának ellenőrzésével. Legutóbbi felvásárlásunk is ezt a vonalat erősíti: a megszerzett Kalkea cég IP-címek szűrésével és megbízhatóságuk ellenőrzésével foglalkozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik