Gazdaság

Világtárgyaló

A világ megváltozott: szeptember 11-e óta a rákövetkező hónapokban ötszörösére nőtt a vállalati videokonferenciák száma az amerikai cégeknél.

A Wainhouse Research tavaly őszi felmérése szerint az Egyesült Államokban a vállalkozások átlagban havi 12 órányi videokonferenciát szerveznek, nagyobb cégeknél azonban ez akár a havi 100 órát is meghaladhatja.


Világtárgyaló 1

A trendre reagálva decemberben mutatta be először Halo névre hallgató videokonferencia-megoldását a HP. A rendszert a DreamWorks Animation céggel együttműködve fejlesztették ki: a két társaság korábban is dolgozott közösen például a Shrek és a Madagaszkár című rajzfilmek számításigényes animációnak elkészítésénél. A Halo jelenlegi formájában egy konferenciaszobában hat ember foglalhat helyet, akik három plazmakivetítőn nézhetik a beszélgetésbe bekapcsolódó kollégáikat. A dedikált 54 megabit sebességű kapcsolat biztosítja a stúdióminőségű hang és kép továbbítását.

A HP Palo Alto-i kutatólaborjában további újításokat is terveznek a megoldáshoz. A kivetítőt félkör alakúra szeretnék átalakítani, ami valódi kerekasztal-jelleget kölcsönözne a beszélgetéseknek: ez különösen pontos képillesztést és a görbületből eredő torzítások kiszűrését igényli. Emellett a projektorok mindenki számára személyesen látható képet vetítenének a fényvisszaverő anyaggal bevont táblára. Ezáltal pontosan látni lehetne, hogy a „jelenlévők” éppen kire néznek, vagy kire mutatnak rá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik