Gazdaság

Ilyen világban élünk?

Az újságíró a kor krónikása - szól a régi mondás. Ám a közíró nem csupán közli a tényeket, az eseményeket, hanem kommentálja, megjegyzéseket, következtetéseket is fűz hozzájuk.

Az ismert hírlapíró publicisztikáinak gyűjteménye már csak igényes címe miatt is felkeltheti figyelmünket. Paul Lendvai ugyanis – mert róla van szó – A világ egy kritikus európai szemével címmel adta közre az utóbbi években megjelent külpolitikai írásait. Az izgalmas kérdés tehát az, valójában milyennek is látja zűrzavaros világunkat a sokat tapasztalt újságíró. Nos, „a kritikus európai” bizony meglehetősen vigasztalan, lehangoló képet rajzol közelmúltunkról, jelenünkről és következtetései szerint a jövő sem sok jóval kecsegtet.


Ilyen világban élünk? 1

Elsőként Lendvai keményen bírálja az Egyesült Államok iraki háborúját, a Bush-kormány végzetes mulasztásait, az „ostobaság hatalmát”. Irak jövőjéről szólva úgy véli: a politikai viták hátterében már a nagy amerikai cégek és a szövetséges multik megrendelések iránti törekvései állnak. Ugyanakkor aggódik „Amerika példátlan elszigeteltsége”, „az európaiak és amerikaiak közti mély szakadék”, valamint „a makacs és olykor agresszív amerikai nacionalizmus” miatt. A zsurnaliszta nem kíméli az egykori szuperhatalmat, a „Putyin vaskezében” lévő Oroszországot sem, amely az egykori „ügynök” vezetésével a szeptember 11-i terrortámadás óta készül „a világpolitikai visszatérésre”. Jelenleg különösen rossz idők járnak a nagy országra, mert „Putyin cár udvarában, a katonai és titkosszolgálati apparátusból származó csoportok küzdenek a hatalomért és pénzért”. Oroszország kiszámíthatatlan jövője mellett nem hagyható említés nélkül a Balkán, „Európa puskaporos hordója” sem, ahol időzített bomba ketyeg, és a jelenlegi állapot a külföldi befektetők jelenléte ellenére is törékeny, kialakulatlan. Biztatóbb és lelkesítőbb képet – enyhe túlzással – csak Lendvai második (első?) hazájáról, Ausztriáról kapunk, noha itt is fenyegetnek „a múlt kísértetei”.

Idáig érve hasztalan volna érdemben minősíteni a kritikus európai írásaiban tükröződő óhatatlanul hézagos, hiányos és szubjektív világképet, hiszen annak realitása, helyessége, ha egyáltalán valamikor, csak jókora idő múltán ítélhető meg. Következésképpen e többségükben rövidke cikkek sem az „örökkévalóságnak készültek”. Egyébiránt a szigorúbb válogatás a kötet előnyére vált volna.

Paul Lendvai: A világ egy kritikus európai szemével • 280 oldal • Napvilág Kiadó, 2005 • Ára: 3400 forint

Ajánlott videó

Olvasói sztorik