Gazdaság

Ciprus a vonalban

Még ebben a hónapban elindítja internet- és telefon-szolgáltatását a ciprusi többségi tulajdonú Actel Kft., amely rövidesen netalapú tévéműsort is kínál majd.












Ciprus a vonalban 1


Ciprus a vonalban 2
Horváth Pál ügyvezető igazgató.
Már tárgyal a tévékkel.
Ciprus a vonalban 3

Tejüzem – válaszolja Horváth Pál, az Actel Kft. ügyvezető igazgatója arra a kérdésre, hogy mi volt korábban az az épületegyüttes, ahol cége irodát bérel. A tejes bödönök helyét manapság az IP (internetes szabványokon alapuló) telefonok vették át. A cégnek csupán egy hagyományos (analóg) vonala van, hogy tudjon faxokat fogadni, egyébként működését teljesen IP alapúra helyezte. Ez persze nem meglepetés a társaság három tervezett szolgáltatását nézve: az Actel a telefonvonalakon keresztül fog internetet, internetes hangátvitelt és internetes tévézést kínálni az előfizetőknek.


TŐKEBEVONÁS. Horváth Pál négy évvel ezelőtt vált meg a PanTel Rt. vezérigazgatói posztjától, és hosszas előkészületek után az Actel felfuttatásával száll be ismét a hazai távközlési versenybe. Először a Contel Kft.-t alapította meg, amely a brit bejegyzésű Anodus Ltd.-vel (az egykori PanTel vezér angol ismerősének cégével) közösen létrehozta az Anotel Kft.-t. Ennek kimondottan az volt a célja, hogy a magyar „helyismeretre” alapozott üzleti tervhez szakmai befektetőt keressen, és közösen valósítsák meg az internet alapú hármas szolgáltatást. Végül az Anodusszal már korábban együtt dolgozó ciprusi CYTA látott fantáziát a magyar terjeszkedésben. A CYTA nem más, mint a „ciprusi Matáv”, vagyis a korábbi monopol telefonszolgáltató társaság. Mivel Ciprus csatlakozott az Európai Unióhoz, az ottani távközlési piacot is liberalizálták, és a meginduló versenyben a CYTA felismerte, hogy növekedésének egyik lehetséges forrása már csak a külföldi befektetés lehet, így alapították meg a ciprusiak 85 és az Anotel 15 százalékos tulajdonrészével az Actelt.

„Milliárdos nagyságrendű az eddigi befektetés” – mondja az ügyvezető, aki azt ígéri, hogy az Actel az internettel és a telefonszolgáltatással már márciusban piacra lép. „Az IP tévé terén is az elsők között fogunk megjelenni” – teszi hozzá. Mint ismert, a vezető hazai távközlési társaságok leghamarabb az év végén indíthatják el e szolgáltatásukat. Versenytársaihoz hasonlóan az Actel is betelepül a hálózattal rendelkező magyar telefontársaságok központjaiba, és onnan fogja a saját eszközeinek felhasználásával elindítani a maga ADSL szolgáltatását. Körülbelül 12 megabites másodpercenkénti letöltési sebességet kell majd adnia a cégnek ahhoz, hogy egy háztartás összes tipikus távközlési igényét ki tudja elégíteni. Ez arra lesz elég, hogy a telefonálás és a szélessávú internetezés mellett egy időben még két különböző tévé adása is nézhető legyen. A tévéadók választéka tetszőleges lehet, csak egyszerre legfeljebb két külön adás lesz nézhető. „Természetesen már tárgyalunk a tévékkel” – mondja Horváth Pál.



ÁTALAKULÓ PIAC. A hármas szolgáltatást (telefon-internet-tévé) először a vezető kábeltelevíziós cégek kezdték nyújtani Magyarországon. Az egykori monopol telefoncégek várhatóan a jövő év elejére jutnak el ugyanide, és ekkorra már megjelenhet több olyan versenytárs is, mint az Actel, amely kihasználja, hogy a telefonhálózatokat a tulajdonosoknak a szabályozás szerint bérbe kell adniuk, ha erre igény mutatkozik. „Oda megyünk, ahol megéri” – mondja Horváth Pál, vagyis kezdetben az Actel is elsősorban a nagyvárosokat, illetve az olyan területeket célozza meg, ahol nincs kábeltévés versenytárs. Az érintett helyeken az előfizetők szempontjából jövőre alaposan megugorhat a távközlési kínálat, a cégek szempontjából pedig változhatnak az évek óta megszokott játékszabályok. A kisebb, tematikus tévécsatornák többségét ma a kábeltévéktől kapott bevétel tartja el, így nekik élet-halál kérdése lehet, hogy bekerülnek-e a vezető kábelhálózatok kínálatába. A telefonvonalon nyújtott tévézés azonban logikus „kikerülő útvonalat” kínál majd ezen csatornák számára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik