Gazdaság

E-levelek fogságában

A számítógép-felhasználók háromnegyede elismeri, hogy valamilyen szinten függővé vált az e-levelezéstől.

A Symantec cég megbízásából készített, főleg az unióra fókuszáló kutatás szerint a megkérdezettek egyötöde kényszeresen és szinte állandóan ellenőrzi az e-postafiókját, azaz a „totálisan függő” kategóriába soroltatik. A válaszadók közel fele azonban nem esik túlzásokba, szigorúan csak a munkaidőben nézi meg, jött-e levele.

Az interneten keresztül cikázó levelek mennyisége – a becslések szerint – az elmúlt egy-két évben napi 15 milliárd darabról 30 milliárd (!) fölé emelkedett, ez is indokolhatja azt, hogy több időt töltünk a számítógép előtt. Ebben szerepe lehet a levélszemétnek is; e kategória a magyar összforgalom mintegy harmadát teszi ki, de az angolszász országokban jóval nagyobbra, 70-90 százalékra becsülik a spam súlyát a szakértők.

Az alkalmazottak átlagosan két órát töltenek e-mailezéssel egy nap, de sokan négy óránál is többet időznek ezzel. „Az e-mail manapság már jóval több egyszerű kommunikációs eszköznél. Gyakran használják naptári bejegyzések és nevek, címek, telefonszámok, események visszakeresésére” – ad egy lehetséges magyarázatot az e-levelek növekvő szépszerűségére Konkoly Thege Szabolcs, a Symantec területi igazgatója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik