Gazdaság

Kém a víz alól

Nélkülözhetetlen eszközei a modern hadviselésnek a kémrepülők: az amerikai hadseregben ezek a legénység nélküli, magasan és zajtalanul szálló gépek szereznek alapvető információkat a sebészi pontosságú légicsapásokhoz.

A Lockheed Martin cég, amely többek között a híres U-2 és Blackbird típusú kémrepülőket is tervezte, most új robotgépen dolgozik: a Cormorant nevű, négytonnás modellen, amelynek érdekessége, hogy a vízből, tengeralattjárókról száll majd fel.


Kém a víz alól 1

A modellt a hidegháború idején elsősorban az atommeghajtású tengeralattjárókon elhelyezett Trident rakéták kilövésére alkalmas szerkezetek újrahasznosításának céljával fejlesztették, amelyek azt akár harmincméteres mélységből is a levegőbe juttatják. A startot persze nem kilövésként kell elképzelni: a gépet a kilövőállásban speciális karok tartják fogva, amelyek a megfelelő mélységben időben elengedik. A repülő ekkor a felszínre emelkedik, és amikor a tengeralattjáró már messze jár, sugárhajtóműveivel felszáll. Küldetése végén ismét a vízre röpül; ekkor a tengeralattjáró robotmerülőt küld érte, amely a mélybe szállítja, ahol visszadokkol a kilövőállásba. A fejlesztés során először egy, a vízre biztonságosan lehulló tehetetlen modellt készítenek – ha ennek idén szeptemberben kezdődő tesztjei sikerrel járnak, a védelmi minisztérium tovább támogatja majd a Lockheed kutatásait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik