Gazdaság

Nagyot romlott a PKN eredménye

Éves összevetésben 52 százalékkal csökkent a legnagyobb lengyel olajcég, a PKN eredménye tavalyi utolsó negyedévben; a profitadat 39 százalékkal maradt el az elemzői várakozásoktól. Elemzők szerint valószínű, hogy a gyenge eredmény nyomán nő a Mol-papírok iránti befektetői érdeklődés.

A legnagyobb lengyel olajtársaság, a PKN Orlen kedden 340,25 millió zlotys csoportszintű adózott eredményt jelentett a tavalyi év utolsó negyedévéről, ami 52 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál és 39 százalékkal alacsonyabb az elemzői várakozásoknál. Az év egészében a cég adózott eredménye 84 százalékkal, 4,724 milliárd zlotyra nőtt éves összevetésben.

Éves átlagban a Ural olajféleség és a Brent olajfajta árkülönbözete nagy volt, sőt kissé nőtt – hordónként 4,15 dollárra a 2004-es 4,12 dollárról; ez a gyengébb minőségű kőolajat feldolgozó cégek számára kedvezőnek nevezhető, ugyanakkor a különbség a negyedik negyedévben 3,63 dollárra mérséklődött az egy évvel korábbi 6,13 dollárról. Az ING Bank elemzése elsősorban ezzel magyarázza a meglepően gyenge utolsó negyedéves profitadatot.

A pénzintézet elemzése szerint a PKN-részvények árfolyama mérséklődik majd a gyenge eredmények hatására, elemzők le is minősíthetik a papírt a következő hetekben, ami a jobb eredményeket produkáló szektortársak – elsősorban a lengyel Grupa Lotos és a Mol – részvényei iránti kereslet növekedéséhez vezethet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik