Gazdaság

Rokonok közt

Az élet írta nyomorult sztorikból az ember megpróbál úgy kikecmeregni, hogy a filmet nézi - csak a filmre figyel.

Nem könnyű, mert a Rokonok Szabó István közepes munkái közé tartozik, legújabb alkotói korszakának pedig kétségkívül leggyengébb darabja.


Rokonok közt 1

Eperjes Károly és Csányi Sándor.

A Rokonok filmre forgatott jobb minőségű tévéjáték, akár a Barátok közt egyik nagy feltűnést keltő epizódja is lehetne: a jelenetek vezérsíkjait sem kell megváltoztatni ahhoz, hogy a szándékoltan eklektikus kulissza (az autók a harmincas, a székek a negyvenes, a telefonok az ötvenes, a pizsamák a kilencvenes évekből valók) a teljes szereplőgárdával együtt a full extrás, szintén nevetséges valóságban landolhasson. Ha Kopjáss a szerény, ám tisztességes filmbéli lakásától a Boronkay-féle megkísértő villa felé haladva enyhén balra fordulna, az Élet és Irodalom Rezső téri szerkesztőségéhez érkezne, ami a film nem tervezett titkai közé tartozik. A főügyész nem lép ki a szerepből, nem úgy, mint a film, amely meg-megtorpan, mert nem tartja elég poénosnak a teljes felületét elborító idézéstechnikákat, áthallásokat. A kikacsintás, mint a mozgókép lefékezésének egyik kínos módja, ritkán sikerül jól. Most sem. A Rokonok nem kurzusfilm, de mert ellenkurzusfilm se, túl hangsúlyosan és tézisszerűen jelzi, amikor megint áthalad a tisztesség és a tisztességtelenség metszőpontján, majd szinte váratlanul véget ér Kopjáss öngyilkosságával, amely röfögő disznóstul-tőzegestül kizárólag a Szabó-filmek teátrális finálérendszerének részeként értelmezhető.

A szereplők önmagukat járják körül. Csányi Sándor elegáns, érzékeny, sérülékeny Kopjáss, Eperjes Károly Kardics bácsija az Eldorádó Monorijára licitál, Jiri Menzel őfelsége pincérét előlegezi le, méghozzá Szabó István hangján: két Oscar-díjas rendező még soha nem jelent meg egy test-egy lélekként ugyanabban a filmben. Kállai kicsit pelikános, mégis inkább kállais, Oleg Tabakov polgármestere tisztán oblomovi, kicsit több mint cameo („cameo szerepnek” azt hívják, ha valaki a saját filmjében megjelenik, illetve ha egy oda nem illő híres ember – magáért a névért – vesz részt a filmben – a szerk.). Madaras az Madaras, Kovács Lajos tiszta Kovács Lajos. A kisebb szerepeket is kedvelt színészek játsszák – Andorai Péter, Molnár Piroska, Marozsán Erika, Szarvas József, Pindroch Csaba, Mácsai Pál -, akár egykor egy Várkonyi Zoltán-filmben. Minden, mindenki olyan ismerős, kedvelt rokonok.

Rokonok • Magyar, 110 perc • Rendező: Szabó István • Főszereplők: Csányi Sándor, Eperjes Károly, Tóth Ildikó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik