Gazdaság

Optimisták a TOP 200 menedzserei

A legnagyobb vállalkozások topmenedzsereinek fele gondolja azt, hogy a közelgő választások befolyásolhatják a gazdasági helyzetet - derült ki a Figyelő számára készített Tárki-felmérésből.

Lényegesen optimistábbak a Figyelő TOP 200 vezetői az ország helyzetével kapcsolatban, mint az átlag. Csaknem 30 százalékuk értékeli jónak a jelenlegi gazdasági helyzetet, és 42 százalék szerint a következő 12 hónapban ez még javulni is fog. A lakosság egésze ennél lényegesen kevésbé derűlátó, a jelenlegi helyzetet mindössze 7 százalék értékeli jónak, a jövőbeni esélyeket is csak 23 látja bizakodásra okot adónak.


Optimisták a TOP 200 menedzserei 1


A menedzser elit körében saját cégeik helyzetével kapcsolatban egyébként még nagyobb az optimizmus: 73 százalék jónak vagy nagyon jónak értékeli a helyzetet, és a következő egy évben romlásra mindössze 11 százalék számít; javulásban eközben 49 százaléknyian bíznak. A tavaszi választás a megkérdezettek fele szerint különösebben nem érinti a cégek helyzetét. A másik fele viszont lát tétet cége gazdasági perspektívája szempontjából.

A legnagyobb vállalkozások vezetőinek körülbelül fele nem tud véleményt alkotni arról, hogy melyik párt nyeri a választásokat, bár árnyalatnyival többen számítanak a szocialisták győzelmére. Hasonlóképpen nincs határozott vélemény arról, melyik pártot látják az ország gazdasági kilátásai szempontjából kedvezőbbnek. Akárki is nyeri a választásokat, a vállalatvezetők szerint koalíciós kormány alakul; egyik nagy párt sem meri vállalni a szólóban való kormányzás kockázatait.


A menedzserelit és a lakosság egészének preferenciái eltérnek: a csúcsvezetők lényegében egyforma mértékben szimpatizálnak a két nagyobb párttal, de a népesség egészéhez képest lényegesen nagyobb arányban (a két nagyobb párttal egyenrangúan) vannak körükben a szabad demokraták szimpatizánsai.


A lakosság egészéhez képest közelebb állnak a szabad verseny és az individuális piacgazdaság eszményeihez, de így is meglepően magas körükben (is) az állami gondoskodás és a protekcionizmus elfogadottsága (Figyelő, 2006/7. szám.) A menedzserelit több mint 90 százaléka biztosra ígéri részvételét a választásokon, szemben a lakosság kevesebb mint 60 százalékával.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik