Gazdaság

Jó hangulatban indult az év

Nem követte macskajaj az üzleti és a fogyasztói bizalom tavaly év végén még javában tartó lendületes emelkedését az idei év elején sem - derül ki a GKI-Wallis konjunktúra-felmérésből.

Közel három éve nem tapasztalt szintre emelkedett januárban a lakossági fogyasztók hangulatának barométere, míg az üzleti szférában uralkodó viszonyokat szondázó index tavalyi csúcspontján stagnált.

Az ipari vállalkozások körében folytatódott a bő fél éve tartó csaknem töretlen hangulatjavulás, az építőipar és a kereskedelem várakozásait viszont az év első hónapjában enyhe katzenjammer jellemezte a múlt év végi mámor után. A magyar gazdaság kilátásait minden ágazat – bár szerény mértékben – de jobbnak látja januárban, mint tavaly decemberben.


Jó hangulatban indult az év 1

Az ipari konjunktúra kiteljesedésére vonatkozó korábbi feltételezéseket alátámasztani látszik, hogy a feldolgozóipar készletállománya enyhén csökkent, a létszámbővítési szándékok ezzel párhuzamosan erősödtek. A felfutó termelés azonban óvatossá is teszi az exportőröket, a rendelésállomány jövőbeni alakulására vonatkozó várakozások már tükröznek némi borúlátást.

A lakossági fogyasztók bizalmát úgy tűnik a közelgő választások által rájuk zúdított ígéretdömping segít szinten tartani, sőt erősíti is azt. A kampány – általunk már látott és tapasztalt, az indexben azonban majd csak a következő hónapokban megmutatkozó – hatása tovább éltetheti a reményt, hogy az ígéreteket valóra is váltják a pártok. A fogyasztók saját pénzügyi helyzetüket januárban a decemberihez képest lényegesen kedvezőbbnek ítélték meg, s további javulásra számítanak az idén.

A lakossági optimizmus az ország gazdasági állapotának megítélésére is kiterjed. Az inflációs félelmek érezhetően csitultak, s javultak a munkanélküliségre vonatkozó várakozások is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik