Gazdaság

Belső operáció

Új operációs rendszert fejleszt a Google – röppent fel ismét a pletyka a múlt héten. A találgatásnak, mint kiderült, van is némi valóságalapja. A cég valóban használja az Ubuntu nevű, Linux alapú operációs rendszert, sőt azt sem cáfolták, hogy a társaság mérnökei továbbfejlesztették a szoftvert. A hivatalos közlemények szerint azonban ezt az operációs rendszert csupán belső használatra szánják, nem tervezik a nyilvánossággal megosztani.

Elemzők szerint ugyanakkor már csak idő kérdése, hogy a Google mikor veti ki hálóját a szoftverpiacra is: a képkereső Picasa, az azonnali üzenetküldő és VoIP megoldást nyújtó Google Talk, vagy az önálló ablakként létező Google Desktop megjelenése után már ingyenes szoftvercsomag is elérhető. A Google Pack pár hete letölthető (http://pack.google.com), ez a keresőcég saját programjain kívül böngészőt, sőt antivírus és kémprogram-eltávolító szoftvert is tartalmaz.

Tízezer számítógép kedvezményes beszerzéséhez nyújt állami hitelgaranciát kis- és középvállalkozásoknak az Informatikai és Hírközlési Minisztérium. A programot a tárca a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségével (VOSZ) közösen dolgozza ki. A VOSZ új Országos Informatikai Szekciója vállalta a szakma problémáinak teljes körű képviseletét.

Kiterjeszti az EU Grants Advisor (EUGA) programot a Microsoft. A most 18 uniós tagországban – tavaly május óta Magyarországon is – létező, uniós források elérését is segítő programot 132 ezer kkv vette igénybe. Néhány hónapon belül a maradék 7 tagország cégei is élvezhetik az EUGA előnyeit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik