Gazdaság

Zöld szemmel

Gáz lesz című cikkükben (Figyelő, 2006/2. szám) az alábbi mondat szerepel: „Ráadásul a zöldek a paksi atomerőmű helyett is földgázbázisú blokkokat szeretnének látni."

Bár a szerző nem definiálta, kiket ért a zöldek kifejezés alatt, mégis, mivel az Energia Klub a hazai környezetvédő mozgalom egyik meghatározó szervezete, fontosnak tartjuk tájékoztatást adni az általunk ismert környezet- és természetvédő szervezetek álláspontjáról.

Először is, semmiképpen sem gondoljuk, hogy a paksi atomerőmű helyett az ország importfüggőségét tovább növelő, földgáztüzelésű erőműveket kellene rendszerbe állítani. Ezek helyett ugyanis léteznek sokkal praktikusabb, környezetbarátabb és az importfüggőséget is csökkentő energiatermelő/megtakarító megoldások. Ilyenek az energiatakarékosság, az energiahatékonyság, illetve a megújuló energiaforrások (nap, szél, biomassza, geotermia, víz), melyek mindegyikéből jelentős potenciállal rendelkezik az ország. Másrészről ez utóbbi, vagyis a megújuló energiaforrások alkalmazásának környezetvédelmi szempontjairól 2002-ben a magyarországi környezet- és természetvédelmi szervezetek közös állásfoglalást adtak ki, mely honlapunkon is elolvasható (www.energiaklub.hu/doc/hirek/h-20031505571428-27.pdf).

Mindezt csak azért tartottam fontosnak leírni, mert a Figyelő mindig is törekedett az olvasók korrekt, tényszerű tájékoztatására. A fent idézett mondat a benne foglalt téves információk miatt viszont megtévesztheti az olvasókat.
KAZAI ZSOLT, megújuló energia programvezető, Energia Klub



Zöld szemmel 1

 Pontosítás
Behatárolva című cikkünkben (Figyelő, 2006/3. szám) egy információs térképet is szerepeltettünk; ez azon országokat mutatta be, ahol az OTP már megvetette a lábát, illetve amelyekben egy vagy több pénzintézet a kiszemelt célpontok között szerepel. A térképen, technikai hiba folytán Szerbia és Montenegró pontatlanul, a montenegrói terület nélkül jelent meg. A helyes térképet az alábbiakban közöljük.                                   A szerk.




Ajánlott videó

Olvasói sztorik