Gazdaság

Digitális időutazás

Néhány fejlesztésről egy ideig megfeledkezünk, hogy aztán néhány év múlva mint újítás térjen vissza valamilyen forradalminak mondott, vagy csak jópofaságnak szánt készülékben, kiegészítőben.

Például több mint tíz éve már annak, hogy minden idők legnépszerűbb otthoni komputerének, a legendás hírű Commodore 64-nek a gyártója csődöt jelentett, holott arról a cégről van szó, amely nélkül a mai számítógépek valószínűleg egészen mások lennének. A napjainkban már sokszor csak megmosolygott C64-es több mint 30 millió példányban fogyott el, és ezzel még a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült.


LEICA DIGI-LUX 2 FOTÓ-MASINA.

Kinek? A fotózás azon szerelmeseinek, akik minőségi digitális fényképezőgépre vágynak, az analóg technika előnyeivel ötvözve. Ár: 460 ezer forint. + Igényes, masszív külső, jó minőségű képek. – Az objektív nem cserélhető.

JACK-DUGÓS TELE-FON-KAGY-LÓ. Kinek? Azoknak, akik ra-gaszkodnak régi telefonálási szoká-saikhoz. Ár: 70 dollár (15 ezer forint) + Nosztalgikus élmé-nyekben lehet ré-szünk; a Skype-hoz is jó. – Autózás közben nem használható, mert a kagylót fogni kell.

ZPC-9000 BIL-LEN-TYŰ-ZETBE ÉPÍTETT PC. Kinek? Akinek bejön, hogy a számítógép és a billentyűzet össze van építve, mint a C64-ekben. Ár: A legolcsóbb változat 570 dollár (120 ezer forint). + Helytaka-rékos, könnyen szállítható. – A hardverbővítés lehetősége meglehetősen korlátozott.


És manapság is újraláthatunk egy-egy Commodore-gyártói ötletet: a közelmúltban egy szinte teljesen ismeretlen cégnek sikerült magára irányítania a figyelmet, amikor a C64-esek működéséhez hasonlóan összeépítette a számítógépet a billentyűzettel, nyilván azt remélve, hogy ennek láttán a régi rajongó pénztárcája is megnyílik. A tapipaddal (touchpad) is ellátott, alaplapot, processzort, videokártyát, memóriát, processzort és merevlemezt is tartalmazó billentyűzethez mindössze a képernyőt kell csatlakoztatni, és miután áram alá helyezzük a komputert, az ugyanúgy használható, mint egy hagyományos asztali PC, ugyanakkor kevesebb helyet foglal és könnyebb szállítani. Mérete alapján ideális választás lehet kisebb lakásokba, irodákba.

Nem a Commodore népszerűségét, de az általános retro őrületet meglovagoló divat lett a hagyományos külsejű telefonkagylók értékesítése is. Mostanában egyre több webáruházban kínálnak a mobiltelefon fejhallgatója (headset) helyett használható, mikrofonnal ellátott „telefonhallgatót”. Azt nem feltételezzük, hogy ennyi pénzért a leselejtezett távbeszélők kagylóit árulják némi átalakítást követően, ám az már nem volna meglepő, ha egy ilyen kagylót a mobiltelefonjához csatlakoztató üzletembert esetleg megmosolyognának a régi és az új technikát összekapcsoló látvány miatt. Mégis olyan sikere volt az eredetileg csak viccnek szánt prototípusnak, hogy elkezdték gyártani, és manapság bárki rendelhet ilyet magának.

Végül nem tudjuk nem megemlíteni a Leica Digilux 2 digitális fényképezőgépet, amelynek különlegessége (amellett, hogy használói a különböző fórumokon nagyon dicsérik az ezzel készített 5 megapixel felbontású fotók kiváló minőségét), hogy a készülék a külsejét tekintve a régi, kisfilmes analóg gépek világát idézi. Azoknak a profi fotósoknak szánták, akik azért ragaszkodtak mindeddig a hagyományos, mechanikus beállítást igénylő fényképezőjükhöz, mert az a használója ifjúkorát idézte. Igaz, filmtekercset már ebbe is hiába próbálunk befűzni.


 


 


 


 



 


Netszörf


C64 gyűjtemény: Rengeteg régi Commodore hardverrel és szoftverrel találkozhatunk itt. www.commodore64.hu
Retro computer portál: Friss híreket, cikkeket találhatunk a retro gépekről, ha erre járunk. www.machines.hu
Régi fényképezőgépek lelőhelye: Szijjártó Ferenc oldala, számos muzeális fotómasinával. www.oldcams.ini.hu
Telefonnosztalgia: Végignézhetjük a telefonok külsejének fejlődését, beleértve a mobiltelefonok az elmúlt időszakban végbement változását. www.telephoneart.com

Ajánlott videó

Olvasói sztorik