Gazdaság

Infrakamerák készültségben

Tűzoltóságok vásárolják meg minden tizediket a globálisan forgalomba kerülő infravörös hőérzékelő kamerák közül - derült ki az amerikai országos mérés és szabványügyi intézetnek (NIST) az 1,2 milliárd dolláros piacot elemző kutatásaiból.

A hivatal ugyanakkor hiányolja azokat az egyezményes standardokat, amelyek megkönnyítenék a megfelelő professzionális termék kiválasztását. A NIST ezért most szakmai szempontrendszert állított fel a „hőlátó” berendezések beszerzéséhez.


Infrakamerák készültségben 1

A tűzoltók munkájuk során rendszeresen alkalmazzák az éjjellátó, hőfénykép-alkotó berendezéseket. Ám, bármilyen meglepő, az amerikai tűzoltóságok csak a gyártók által szerkesztett felhasználói kézikönyvek tájékoztatása, szóbeszéd és egyéni tapasztalatok alapján tudták kiválasztani, milyen infravörös kamarát is vásároljanak. A legmegfelelőbb berendezés kiválasztása a nagy választéknak köszönhetően így sokszor gondot okozott.

A NIST munkatársai szerint a jó tűzoltó kamerának hat különböző – és a hivatal laborjában modellezhető – kritikus helyzetben kell tökéletesen teljesítenie. Így lényeges követelmény, hogy képes legyen a potenciálisan tűzveszélyes túlhevült területek lokalizálására, például vezetékeknél, fényforrásoknál. Tudja érzékelni a tűz terjedésének irányát, és feltétlenül ismerje fel az épületben szabályosan funkcionáló, magasabb hőmérsékletű objektumokat: a kazánt, a fűtőtesteket. Képes legyen azonosítani a tűzoltók, illetve a bent rekedt áldozatok arcát, testét. Végezetül: találja meg a rejtett tűzfészkeket és ismerje fel a gyúlékony anyagok jelenlétét is.

A NIST szerint az előírásoknak megfelelő kamerákkal alaposan javítható a tűzoltás hatékonysága, gyorsabban, kevesebb anyagi kár okozásával lehet majd megszüntetni a tüzeket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik