Gazdaság

Hosszabb lejáratok

Számottevő kínálati változásra nem lehet számítani az idén a világ államkötvénypiacain, ám az inflációhoz kötött hosszú lejáratú papírok térnyerése minőségi versengésre ad lehetőséget.

Továbbra is a nagy kibocsátóknak – Amerikának, Nagy-Britanniának és néhány európai országnak – a forrásokért való egyre erősebb versengése határozza meg a világ adósságpiacát. Így például az Egyesült Államok egyre duzzadó költségvetési hiányának finanszírozására 731 milliárd dollár névértékű papírt dob piacra az idén, s ebből 76 milliárd lehet az inflációhoz kötött hozamú kötvény – áll a J.P. Morgan befektetési banknak a Financial Times által idézett elemzésében. Amerikai részről az idén négy év szünet után valószínűleg újra megjelenik a 30 éves lejáratú kötvény.

Elemzők szerint a többi nagy kibocsátó is megpróbálja majd kitolni kötvényeinek futamidejét, hogy a roppant alacsony globális kamatszintet kihasználva minél hosszabb futamidőre biztosítsa adósságának finanszírozását. Nagy-Britannia és Franciaország tavaly első ízben próbálkozott 50 éves államkötvénnyel, több más európai állam pedig 30 éves lejáratú kibocsátásokat dobott piacra. Az idén e tendencia erősödésre várható, a britek mind a „sima”, mind pedig az inflációhoz kötött hozamú 50 éves papír kibocsátási mennyiségének növelését tervezik, s a piac már jelezte, hogy szívesen fogadna egy 40 éves kötvényt is.

Németországban várhatóan az idén kijönnek a befektetők által már nagyon várt, inflációhoz kötött hozamú 10 éves kötvénnyel. Hasonló konstrukciójú, de 50 éves futamidejű papír kibocsátása Franciaországban is valószínű. Az inflációhoz kötött kötvények legnagyobb vásárlói a hosszú távra biztosan kalkulálható hozammal kecsegtető befektetéseket kereső nyugdíjpénztárak lehetnek.

A J.P. Morgan becslései szerint a hagyományos államkötvények piacán az ebben az évben kibocsátott bruttó mennyiség – változatlan árfolyamokon számolva – 3,7 százalékkal, 2250 milliárd dollárra emelkedik. Ezzel a globális kötvénykínálat nagyjából stabilnak mondható az idén az előző évhez képest, komoly kínálati ugrás utoljára 2003-ban fordult elő. A nettó kibocsátás – visszavásárlásokkal és lejáratokkal együtt számolva- várhatóan 4 százalékkal, 550 milliárd dollárra mérséklődik. A nagyjából stabil kínálat azt jelenti, hogy az idén a világ kötvénypiacait alapvetően a kereslet esetleges változása határozza majd meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik