Gazdaság

Szomszéd kültelek

Fuck you Romania – énekli az egyik bukaresti együttes (neve: Parazitii, azaz Élősködők). Angolul, s így távolságtartóan, amúgy nyakig a megénekelt helyzetben. A dalt, és a hozzá foghatók tömegét egy új román tanulmánykötet idézi és elemzi. Ruxandra Cesereanu készítette, tanítványaival, újságíró-szemináriumának hallgatóival közösen.


Szomszéd kültelek 1

Cesereanu a kolozsvári Babes-Bolyai Egyetem docense. Több könyvet publikált, köztük azt, amelyik a román sajtó „erőszak-beszédének” hosszú hagyományát és újabb szakaszát írta le, s amelyiket jó volna magyarul is kiadni. A kolozsvári írónő és tanárnő ugyanis a keletivé tett Közép-Európa minden helyén átgondolandó kérdésekkel foglalkozik. Újabb könyvében tehát azzal, hogy milyen is a román kültelek, mely az idézett szöveg ihletője.

A könyv szerint a román kültelki nótáknak ma két típusuk van. Egyik a cigányos-balkánias, a másik paradox módon import termék: lázongva, a margón, „angolszász” mintákat követve szólal meg (mint az említett Élősködőké). Úgy tesz tehát, mintha kívül lenne azon, aminek tünete – együtt a helyi hagyományokból merítő balkánias nótákkal. S együtt váltak egy átmenet tüneteinek kifejező részévé.

Szociográfiai írások gyűjteményeként a könyv ezt az átmenetet rajzolja meg, húsz szerző (a tanár és diákjai) szociográfiai írásaival, a két nótafajta szociál-antropológiai útjának vázolásával. A látlelet kétségbeejtő. Az eredmény, a leírás, a kifejtés módja reménykeltő. Tétje, hogy a kényszerűségből szintén „külteleklakó” újságíró-szociográfus diák valóban megérteni akarjon egy társadalmi jelenséget. Ez esetben azt, amit egy román elemző rurbanizációnak nevezett. A szó a rurálisnak, azaz falusiasnak és az urbanizációnak összevonása. Szóalkotásként tükre a fasiszta-kommunista módon erőltetett folyamatnak (és sokféle mai következményének), mely „városlakóvá”, voltaképp „kültelkivé” tett milliókat. Innen a könyv kiinduló kérdése: kültelkek vannak-e Romániában, avagy inkább az ország egésze válik végképp kültelkivé, amint a centrumot elözönli jóvátehetetlenül az, aminek – eltérően például némely csencselésből újgazdag és elvszerűen zárt cigányteleptől (emeletes családi házak, Mercedesek stb.) – még azonosítható ethosza sincsen?

Ethosz-ügyben az egyik szerző azért elmeséli: parkoló kocsijának benzintartályát kiürítették (a Kárpátokon túl), de az alján hagytak két-három litert, hogy elpöföghessen a legközelebbi benzinkútig.


Ruxandra Cesereanu and Co.: Made in Romania • Limes, Kolozsvár

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik