Gazdaság

Kölcsönzők és közvetítők

Kölcsönzők és közvetítők
Rendszeres olvasóikként nagy örömmel fogadtuk a fejvadász cégekről közölt toplistájukat (Mozgó célpont – Figyelő 2005/51-52. szám), amely alapos összeállítást tartalmaz a munkaerő-kiszolgálás területén működő vállalkozások piaci helyzetéről. Magunk is tapasztaljuk, hogy a kezdetben gyakorlatilag azonos infrastruktúrával és személyzettel végzett, azonban tartalmában és követelményeiben erősen különböző hr-piaci tevékenységek napjainkra szervezetileg is egyre inkább elválnak egymástól, s a jövőben ez a tendencia egész biztosan erősödni fog. A tevékenységenkénti külön vállalkozás indítása cikkük tanúsága szerint sem minden esetben figyelhető meg. Való igaz, a közös vállalkozói szervezetben végzett teljesítések tevékenységenkénti szétválasztása nem hogy a hivatalos éves beszámoló, de sok esetben még a vezetői számviteli információs rendszer igényeinek megfelelően sem megoldható, a kívülálló számára pedig ezek az információk szinte elérhetetlenek.


Kölcsönzők és közvetítők 1

Mindezek miatt fordulhatott elő, hogy bár vállalkozásunk évek óta nemhogy 100 millió, hanem 1 milliárd forint feletti nettó árbevétellel rendelkezik (könyvvizsgáló által auditált, a cégbíróságra beadott 2004-es éves beszámoló adatai szerint vállalkozásunk éves árbevétele meghaladta a 2 milliárd forintot, 2005-ben pedig várhatóan a 2,5 milliárdot), a Toborzó cégek toplistája című táblázatukban nem szerepeltetik nevünket.

Vállalkozásunk közös szervezeti rendszerben működteti egymást kiegészítő hr-piaci tevékenységeit. Azt azonban biztosan állíthatjuk, hogy bevételeink meghatározó része fő tevékenységi körünkből (TEÁOR szerinti 74.50-es kód alá tartozó munkaerő-közvetítés, toborzás) származik, így minden bizonnyal (akár előkelő helyen is) szerepelhetne cégünk a hivatkozott összeállításban.
AUER NORBERT
gazdasági vezető, Human Operator Kft.

*
A Human Operator Kft. mérlege 2003-tól kezdve nem található az Igazságügyi Minisztérium online rendszerében, amelyből dolgozunk, ám érdeklődésünkre a cég ezeket megküldte nekünk (lásd a táblázatot). Toplistánkban egyébként más, az árbevétel legnagyobb részét ugyancsak diákmunkaerő-közvetítésből szerző cégek sem szerepelnek, mint ahogy olyan, eredetileg munkaerő-kölcsönzésre szakosodott társaságok sem, amelyek a közvetítést is felvették palettájukra, s adott esetben ebből is számottevő bevételt érnek el.
A szerk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik