Gazdaság

Éjszakai suhanás




Éjszakai suhanás 1



Éjszakai suhanás 2
Éjszakai suhanás 3

MONSTER CARPLAY WIRELESS FM TRANSMITTER

Kinek? Akik a kocsiban is az iPod-on lévő zenéiket szeretnék hallgatni. Ár: 69 dollár (15 ezer forint). + Zenehallgatás közben a szivargyújtóról egyúttal feltölti az iPod akkumulátorát.
– Esetleg a szomszédos autókban is befogják „FM adásunkat”.




Éjszakai suhanás 4
Éjszakai suhanás 3

DRIVE ALERT ELALVÁSGÁTLÓ


Kinek? Aki sokat vezet. Ár: 20 dollár (mintegy 4500 forint). + Egyénre szabható a normál fejtartás szöge.
– Túlzott biztonságérzetet adhat, a fáradt, de sietős sofőr túlságosan a készülékre hagyatkozik.




Éjszakai suhanás 6
Éjszakai suhanás 3

AUTÓBAN HASZNÁLHATÓ 12 VOLTOS KÁVÉFŐZŐ

Kinek? Akik jobban szeretik a saját készítésű kávét az út menti presszóban kaphatónál. Ár: 22-60 dollár (5-15 ezer forint).
+ Akkor is fölfrissíthetjük magunkat, ha nincs a közelben kávézó. – Bár nem túl nagy, azért így is helyet kell neki szorítani a kocsiban.

Éjszakai suhanás 1
Éjszakai suhanás 9

Éjszakai suhanás, egyedül /ez nagyon pazar – ez nagyon pazar – hirdette néhány évvel ezelőtt a Bëlga nevű alternatív zenekar közkedvelt dala, utalva a csekély éjjeli forgalomra, amikor lényegesen gyorsabban eljuthatunk járművünkkel egyik pontból a másikba. Ám a kétségtelenül előnyös szempont mellett az éjszakai vezetésnek megvan a maga árnyoldala is: sokkalta gyakoribbak a sofőrök elalvásából adódó, nem ritkán végzetes kimenetelű balesetek. Az efféle tragédiák száma különösen télen nő meg, hiszen ilyenkor hamarabb sötétedik és az utak is csúszósak.

Kamionsofőröknek vagy éjszaka is úton lévő, amúgy is fáradt, stresszes menedzsereknek lehet hasznos az az elalvásgátló eszköz, amelyet az egyik külföldi internetes áruházban találtunk. A Drive Alert egy hallókészülékhez hasonló formájú, kisméretű kütyü, a volán mögött ülők a fülükre akasztva használhatják. A készülék érzi, ha a sofőr feje „lebillen”, és képletesen szólva „hidegzuhanyt önt” az éberségét vesztett vezető fejére: éles sípszó figyelmezteti, akinek így még kellő ideje maradhat korrigálni, mielőtt az autó nagy sebességgel beleszaladna az út szélén műszaki hiba miatt álló teherautóba. Az eszköz az ergonomikus kialakításnak köszönhetően hosszabb utazások során is kényelmesen viselhető, a vezetést nem zavarja. Mindössze egy 1,5 voltos elemmel működik, amelyet csak ritkán kell cserélni. Ha a készülék elterjed, lényegesen nagyobb biztonságban lesznek az éjszakai autósok és utasaik, ám megvan az a veszélye is, hogy a vezető esetleg túlságosan is egy ilyen masinára hagyatkozik, és ahelyett, hogy kiállna pihenni, inkább továbbhajt fáradtan is.

Az éjszaka kormányhoz ülőket gyakran nyomasztja a csend is. Ha nem találnánk megfelelő rádióadást, s a nálunk lévő CD-ket is meguntuk, jól jöhet az az autósoknak kifejlesztett eszköz, amely a szivargyújtóba csatlakoztatható és segítségével a nálunk lévő iPod-on lévő MP3-akat az autós hangrendszeren hallgathatjuk. Ez tulajdonképpen egy vezeték nélküli FM-adó, és miután rácsatlakoztattuk az iPod-ra, az autórádiónkon az előre beállított frekvencián – mint egy rádióállomást – foghatjuk be az MP3-tároló által játszott zenét.

És ha még a kedvenc zenéink sem segítettek felélénkülni autózás közben, azonnal álljunk félre egy parkolóba, ahol anélkül ihatunk egy kávét vagy egy teát pihenés közben, hogy egy éjjel is nyitva tartó presszót kellene keresnünk. A szivargyújtóra csatlakoztatható, autóba építhető kávéfőzőnek köszönhetően mi magunk készíthetjük el a meleg itókát, amely biztosan hozzájárul majd ahhoz, hogy az utat némi pihenés után biztonságosan folytathatjuk.


 




Éjszakai suhanás 1
Netszörf
Útvonaltervező: segítségével biztosak lehetünk benne, hogy az éjszakai autózáskor sem tévedünk el. ťwww.utvonalterv.hu
Téli vezetés: olyan vezetéstechnikai tanácsokat találunk ezen a honlapon, amelyeket megfogadva nagyobb biztonságban autózhatunk a téli útviszonyok között is. ťwww.sielok.hu/telivezetes.htm
Parkolás: a fizetős és ingyenes parkolóhelyek mellett olyan tolatóradarokat is találunk itt, amelyek használatával biztonságosan állhatunk be egy szűk helyre is, de vannak itt a parkolást gyakorló Flash-szimulátorok is. ťparkolas.lap.hu
Kávézók: ha a kávénkat mégis inkább egy kávézóban fogyasztanánk el. ťhttp://kavezo.lap.hu/

Éjszakai suhanás 1
Éjszakai suhanás 9

Ajánlott videó

Olvasói sztorik