Gazdaság

Életmód: túlélni az ünnepeket

Az ünnepek nemtől, kortól függetlenül mindenki gyomrát megviselik. Lapunk három neves séfet kérdezett meg arról, hogyan úszhatjuk meg az ünnepi lakomákat gyomorfájás és felszedett kilók nélkül. Karácsonykor mindenki eszelős módon elkezd vásárolni, és össze-vissza főz mindent, pedig ilyenkor csak arra kellene törekedni, hogy különleges, az év többi részén nem elkészített ételeket együnk, de azokból is keveset – figyelmeztet a mértékre Kalla Kálmán, a Gundel Étterem főszakácsa. Szerinte az ünnepnek melegnek és barátságosnak kell lennie, nem pedig gyomorfájósnak. Ehhez jó, ha már fejben megfelezzük azt a szénhidrát-mennyiséget, amit fogyasztanánk. „Ez nem azt jelenti, hogy el kell felejtenünk a hagyományos ételeket, csak másképpen kell elkészítenünk azokat” – biztat a világhírű séf, aki maga is inkább a könnyebb ételekre szavaz.

Kis Krisztián, a Kogart Étterem fiatal főszakácsa is az újdonságokra esküszik. Szerinte a karácsonykor megszokott szárnyastól nem kell feltétlenül megválni, csak másikat kell választani. „Már nálunk is megfizethető a gyöngytyúk, amit a csirkéhez hasonlóan ezerféle módon készíthetünk” – avat be a titkába.

Társainál engedékenyebb Bereznay Tamás, a Kárpátia Étterem vezető szakácsa. Szerinte aki év közben nem figyelt arra, hogy mit eszik, ne karácsonykor kezdjen el fogyókúrázni, vagy álszent módon, olívaolajjal készíteni a kolozsvári töltött káposztát. „Ez már a kiengedés ideje, inkább élvezzük az ízeket” – ad sokak számára szimpatikus tanácsot. Az, hogy mit fogadunk meg mindebből, már rajtunk múlik.


Életmód: túlélni az ünnepeket 1


• Kalla Kálmán tippjei
Hal roston gyümölcskörettel
Nem kell lemondanunk a karácsonyi halról, de egy hagyományosan, sok tejszínnel, tejföllel készített dorozsmai ponty helyett ehetünk roston sült tengeri halakat, gyümölcs- vagy zöldségkörettel. Már itthon is megfizethető árban kapunk Pangasius-filét, amihez bátran kínálhatunk roston sült ananászkarikákat köret helyett – senki nem fog reklamálni.

Vadhús gyümölcsmártással
Karácsony másnapján sem vagyunk kötelesek a szokásos töltött káposztát megenni, miközben az előző napi lakomát még meg se emésztettük. Ha máskor ritkán is eszünk vadat, ilyenkor megtehetjük, kínálva hozzá könnyű gyümölcsmártást – burgonya helyett.





Életmód: túlélni az ünnepeket 2


• Bereznay Tamás tippjei


Hal minden mennyiségben
Halból nem tudunk annyit enni, hogy elhízzunk. Akár két tányér, halszeletekkel teli halászlé sem kottyan meg egy átlag gyomornak; persze itt is jó, ha a vacsorát nem este 10 óra utánra időzítjük. Szelet halhoz – legyen az sütve vagy rántva – párolt zöldséget vagy gyümölcsöt tálaljunk, és kerüljük a majonézes köreteket.

Szilveszteri lencsesaláta
Az év utolsó napjára általában már végképp telítődünk a finomságokkal. Aki hagyománytisztelő vagy babonás (és szeretne gazdag lenni az új évben), az lencsefőzelék helyett készítsen lencsesalátát ecettel, hagymával, ez jót tesz a gyomornak. És a másnaposságnak. Így egy csapásra lehetünk gazdagok és józanok.


Életmód: túlélni az ünnepeket 3

• Kiss Krisztián tippjei
Gyöngytyúk sült gesztenyével
Gyümölcsökkel, szalonnával bolondíthatjuk a gyöngytyúkot, vagy akár füstölt marhanyelvvel is – ez utóbbi ugyan ritkán van minden háznál, de karácsony idején ennyi luxus még belefér. Továbbá megsüthetjük roston is a madarat, egy kis karácsonyi „adalékanyaggal”, azaz sült gesztenyével, sült tökkel tálalva, vagy ezek keverékéből készült raguval.

Mézeskalácskrém csokiszósszal
Könnyű desszert – ilyen is van, méghozzá gyorsan. Elég egy ilyentájt mindenhol kapható mézeskalács fűszerkeveréket, felvert tejszínhabot és tojásfehérjét, kis zselatint összekeverni, és máris kész a könnyű pohárkrém, melyet azután – haladóknak – babapiskótával, csokiszósszal vagy tejszínnel higított tojáslikőrrel is tálalhatunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik