Gazdaság

Feltárt erek




Feltárt erek 1
Feltárt erek 2

Különleges, kék színű fényt kibocsátó lámpák világítanak a hollandiai nyilvános vécékben, vagy a szórakozóhelyek mellékhelyiségeiben – az üzemeltetők így próbálják megakadályozni, hogy az intravénás drogokat használók ott injekciózzák be magukat. A kék fény ugyanis elfedi a szintén kékes színű vénákat, így nehéz hatékonyan a szervezetbe juttatnia a kábítószert. A Luminetx nevű amerikai cég kutatói éppen ellenkező céllal kísérleteznek speciális fényt kibocsátó készülékkel: ezzel könnyen megtalálhatják a sokszor nehezen felderíthető ereket is. A VeinViewer nevű szerkezetet a vérvétel, vagy a bizonyos betegségek esetében szükséges vérlebocsátás megkönnyítése érdekében fejlesztették ki. A készülék beépített LED fényforrásai infravörös sugarakat bocsátanak ki a vizsgált testtájékra. A visszaverődő fény alapján egy szoftver készít pontos képet a gyűjtőerek hálózatáról, amelyet aztán a bőrre vetítenek: az orvosok így gond nélkül megtalálják a keresett vénát.

A VeinViewer 64×48 milliméteres területet képes életnagyságban lefedni, a kapott kép azonban konzultációs céllal nagyítható is.

A Luminetx jövő év elején dobja majd piacra a készüléket, amely iránt plasztikai sebészettel és kozmetikai beavatkozásokkal foglalkozó cégek máris élénken érdeklődnek: visszértágulatok kezeléséhez használnák, illetve botox befecskendezéshez, mely beavatkozás esetében igen fontos, hogy az arcot bénító és így kisimító vegyület az izomszövetbe hatoljon, és ne a vérerekbe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik