Gazdaság

Zenélj, mobil!




Zenélj, mobil! 1



Zenélj, mobil! 2
Zenélj, mobil! 3

NOKIA N91
Kinek? Aki ki tudja várni a 2006 eleji megjelenést. Ár: még nem ismert. Igazi zenemobil lesz. Késik.




Zenélj, mobil! 4
Zenélj, mobil! 3

SONY ERICSSON W900I
Kinek? Aki nagy gonddal összeállított zenegyűjteményét mindig a telefonjában akarja tudni. Ár: 160 ezer forint. Távirányítós fülhallgató. A bejövő hívások megszakítják a zenehallgatás élményét.




Zenélj, mobil! 6
Zenélj, mobil! 3

MOTOROLA ROKR
Kinek? iPod-tulajdonosoknak. Ár: 70 ezer forint. Könnyű a zeneátjátszás. Csak 100 szám fér rá.

Zenélj, mobil! 1
Zenélj, mobil! 9

Már nem tudunk hova kapni, hogy inkább fényképezzünk vagy zenét hallgassunk mobiltelefonunkkal. A mobilgyártók is nehezen döntik el, melyik funkcióját erősítsék a készülékeknek, ezért havonta felváltva rukkolnak elő vagy egy mobilba oltott profi digitális fényképezőgéppel, vagy – ami a legújabb őrület – telefonnak álcázott walkmannel. Most ne térjünk ki arra, vajon még hány műszaki eszközt próbálnak meg az elkövetkező években – akár hónapokban – egyetlen tenyérnyi szerkezetbe belesűríteni, csak egyszerűen vessünk egy pillantást a legújabb fejlesztésekre! Számíthatunk rá: az év vége felé ezekből csak egyre több lesz, mivel a gyártók és forgalmazók arra számítanak, ezt tesszük majd a karácsonyfa alá. Lássuk be, nem alaptalanul.

Az iPod-őrület elérte a mobilokat is, és – bár sokáig úgy volt, hogy a Nokia állapodik meg az Apple céggel – végül a Motorola jöhetett ki az első iTunes zenetárral rendelkező készülékkel. A Motorola ROKR nevű kütyüvel a zenekedvelő telefonáló egy asztali számítógépére telepített iTunes jukeboxból kedvenc számai közül 100-at is áttölthet mobiljára. A gyártó külön billentyűzettel segíti a zenelejátszást, és gondolt arra is, hogy a telefonos, illetve a zenés üzemmód között könnyedén, egy mozdulattal válthassunk. Az új mobilt jól tudják használni az iPod-tulajdonosok is, ugyanis a már telepített iTunes-szoftver segítségével a számítógép felismeri a telefont, és ezzel könnyedén tölthetjük oda és vissza kedvenc zenéinket. A színes kijelző, a beépített kettős sztereó hangszóró már csak hab a tortán. Nem utolsó szempont az sem, hogy a készülék bejövő hívás esetén automatikusan megszakítja a zenelejátszást.

Közben a Sony Ericsson sem tétlenkedett: bemutatta a walk­man-mobil család legújabb tagját, az első 3G walkman mobilt. Ezzel már négy efféle készülék közül választhatunk. Az új W900i walkman, telefon és képkezelő eszköz egyben, mindenféle multimédiás formátum szélessávú letöltésére képes. A zenéket több forrásból is letölthetjük, operátor hálózaton keresztül, de számítógépről is. Egy szoftver segítségével pedig a felhasználó egyszerűen másolhat át zenét a telefonra audio CD-ről, összesen mintegy 230 számot (470 megabyte). A tárolási kapacitás egy külön megvásárolható, 2 gigás kártya segítségével bővíthető. Az elforgatható kialakításnak köszönhetően könnyen hozzáférhetőek a telefon főbb funkciói, illetve ezek gombjai. A zenegombokkal egyszerűen válthatunk az üzemmódok között, lejátszási listákat szerkeszthetünk, illetve előadó vagy cím szerint válogathatunk a számok között. A W900i az első olyan Sony Ericsson telefon, amely távirányítós sztereó fülhallgatóval is javítja a zenehallgatás élményét. Ez azonban nem volt elég a Sonynak: zenetelefonjaihoz egy audiorendszert is piacra dobott. Az MDS-70 tulajdonképpen egy stílusos telefontartó, amely nagy teljesítményű hangszórórendszerhez kapcsolódik.




Zenélj, mobil! 1
Netszörf
AllofMP3.com: az orosz internetes zenebolt kínálatában több mint 300 ezer dal szerepel. Egy teljes album MP3 formátumban 300 forintért vehető meg. ťwww.allofmp3.com/
Tesco zene: az áruház angliai internetes oldalán már egy éve lehet zenéket letölteni. ťwww.tescodownloads.com/Hazai zene: a T-Online Zeneáruházában jelenleg 130 ezer dalhoz lehet hozzájutni. ťhttp://zenearuhaz.t-online.hu/iTunes: az Apple szolgáltatásán keresztül hetente közel 3 millió zeneszámot töltenek le világszerte. ťwww.apple.com/itunes/

Zenélj, mobil! 1
Zenélj, mobil! 9

A végén egy készülék, amelyet bár sokan várnak, biztos, hogy ebben az évben nem érkezik meg. A nemes egyszerűséggel csak „iPod-verő” becenévre hallgató Nokia N91-est ugyan a gyártó már beharangozta, ám 2006 első negyedéve előtt biztos nem dobja piacra. Miként az is eldőlt: a készülékkel a felhasználók nem élvezhetik majd az Apple iTunes szolgáltatásait, így a tervezők a Microsoft Windows Media együttműködéstől várják, hogy – az egyébként GPRS, WiFi és Bluetooth képességeket is felvonultató – 3G-s telefon lefőzze a Motorola iTunes-kompatibilis készülékét. Addig a Nokia-rajongóknak be kell érniük az 1 gigányi zene tárolására alkalmas 3250-es modellel, amelynek hagyományos billentyűzetét elcsavarva külön, a zenelejátszásra alkalmas gombok kerülnek elő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik