Gazdaság

A munkásosztály a paradicsomba megy




A munkásosztály a paradicsomba megy 1
A munkásosztály a paradicsomba megy 2

Tele van összeesküvés-elméletekkel a popkultúra. Ezek egyike: Lennont a CIA ölte meg, Chapmant, a gyilkosát kiképezték… Az viszont tény, hogy az amerikai titkosszolgálat figyelte – a jelentések nemrég kerültek napvilágra. Az is furcsa, hogy a zenés tévécsatornák soha (értsd szó szerint) nem adnak le Beatles-számokat. Még a tematikus nosztalgia állomások (VH1, VH1 Classic) sem. Lennon Imagine-jét szökőévben egyszer.

Lennon pozíciója sajátos. Szinte senki nem hallgatja, viszont mindenki tiszteli. Talán ez lehet a magyarázata, hogy nálunk tíz emberből nyolc azt hiszi: az Imagine Beatles-szám. Azok, akik építőtáborokban annak idején hallottak a téesz üvegfalú menzájában pol-beat előadókat, azoknak nyilván ismerős lehet Lennon életművének egyik magaslati pontja, a Working Class Hero, illetve mindenki másnak a dörzsölt rádiós szerkesztők karácsonyi meglepetése, a Happy Xmas (War Is Over).

Persze, ezzel nem azt akarjuk mondani, hogy az egyetemes szórakoztatóipar egyik legfényesebb csillaga, akiről szemüveget, sőt szemüvegboltokat (Imagine) is elneveztek, nos, hogy Lennon ismeretlen lenne a magyar zenefogyasztók körében. A negyvenes-ötvenes korosztály számára biztos, hogy olyan ikon, akit még a sziluettjéről is beazonosítanak.

Lennonnal kapcsolatban sokakban felmerült, hogy van-e olyan szólószáma, amelyet a Beatles-időkben ne csinált volna meg jobban. A kérdés sértő. Az öntörvényű, kísérletezőbb dalok kottáinak egy részét McCartney simán kidobta volna a próbatermük szemetesébe, hogy aztán Yoko Ono kitépje Mr. Macca minden egyes hajszálát.

Lennon olyan nagy hatású előadó és békeharcos volt, hogy még a magyar demokratikus átalakulás történetírása is számon tartja. A halála után összesereglett virrasztókat a Magyar Népköztársaság rendőrsége finoman szólva hazaküldte a Hősök teréről.




A munkásosztály a paradicsomba megy 3
John Lennon: Working Class Hero – The Definitive Lennon • EMI • 19+19 szám, 74+77 perc Poptőzsdei árfolyam: ****

A munkásosztály a paradicsomba megy 3
A munkásosztály a paradicsomba megy 5

A „munkásosztálybéli hős” 65 éve született, 25 éve halt meg. 38 klasszikus felvételt tartalmaz az özvegye, Yoko Ono közreműködésével összeválogatott best of album. Csak semmi számmisztika. A dalok megmutatják Lennont a pőre valóságában, olyannak láttatják, amilyen valójában mindig is volt: meztelennek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik