Gazdaság

Megtorpan a raktárpiac

A logisztikai ingatlanpiac bővülése az idén várhatóan elmarad a tavalyi tempótól.

Csekély mértékben bár, de élénkül a budapesti és főváros környéki raktáringatlan-piac, az első félév lanyhasága után, az előző év azonos időszakához képest viszont szembetűnő lassulás figyelhető meg – áll a DTZ Research logisztikai ingatlanpiaci jelentésében.

Az elemzés mindazonáltal óvatosan bizakodó a közeljövő folyamataival kapcsolatban. A raktáringatlan-piac a tervekkel előkészült, ám a kereslet igazi fellendülésére még várni kell. A jelentés szerint az idei évre tervezett 240 ezer négyzetméter egésze várhatóan nem épül meg, a beruházók több esetben is késleltetik az építéseket előbérleti szerződésekre várva. A piacon továbbra is tekintélyes részarányt képvisel a lízing konstrukció, valamint a saját tulajdonú fejlesztés. A főváros környékén az új M0-ás szakasz mentén nagy az érdeklődés, s várhatóan hamarosan megindul Fóton a Wallis, Herceghalmon pedig az Agrogate egy-egy beruházása.


Megtorpan a raktárpiac 1

Az idén január-szeptemberben bérbe adott új raktárterület nagysága elmarad az egy évvel korábbi 122 ezer négyzetmétertől, így a várhatóan valamelyest élénkülő negyedik negyedéves kereslet mellett sem valósul meg a tavalyi 158 ezer négyzetméter bérbeadás. A kereslet lanyhaságára utal, hogy a megvalósult ügyletek többsége a meglévő bérletek bővítéséből, illetve átköltözésből adódott.

A piacra általánosságban jellemző, hogy a logisztikai cégek bérleti aránya meghaladja az 55 százalékot. Folytatódik a raktározási tevékenység kiszervezése a szomszédos országokba is; Szlovákia és Lengyelország déli része csábítja a logisztikai cégeket.

A bérleti díjak a kereslet és kínálat relatív egyensúlya miatt csak szerény mértékben változnak, ez a tendencia várhatóan meg is marad a jelentés szerint. A modern raktárak átlagos havi négyzetméterenkénti nettó bérleti díja a főváros környékén 4,2 euró.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik