Gazdaság

Gépválasztó

Nem biztos, hogy a legújabb és legdrágább konfigurációkra van szüksége egy kisvállalatnak, jó alternatíva lehet az egyszerűbb, mégis márkás PC-k, vagy éppen a mobil noteszgépek választása is.

Versenyben a PC-vel

Gépválasztó 1

Gépválasztó 2

NOTESZGÉP
Előny
• Otthon, konferencián és menet közben is működik
• Jóval kisebb iroda is elég lehet, mert a sokat „terepen” tartózkodóknak nem kell állandó asztal
• WiFi képességgel a szélessávú internet is elérhető a belvárosban, egyes éttermekben, reptereken

Hátrány
• Ma már alig drágább az asztali gépeknél
• A bővítés körülményesebb és drágább
• Grafikai alkalmazásokhoz (kiadványszerkesztés, mérnöki tervezés) jobb a PC

Gépválasztó 3

Gépválasztó 2

VÉKONYKLIENS
Előny
• Jóval olcsóbb a márkás PC-knél
• Könnyebb karbantartás
• Kevesebb meghibásodás
• Kisebb az adatlopás vagy a vírusfertőzés veszélye

Hátrány
• Nagyobb, így drágább szerver szükséges, s a kliensgép ára közelíti a no-name irodai gépekét (monitor nélkül mintegy 50 ezer forint)
• Bővíthetőség hiánya (CD, DVD és floppy csak központi gépen)
• Csak szegmentált, jók körülírható munkafolyamatok esetében ideális


Gépválasztó 5

Gépválasztó 6

Talán nem is gondolják át a kisvállalatok vezetői, hogy egy jól megtervezett informatikai beruházás milyen további előnyökkel járhat. Ha például tíz értékesítőből egyszerre mindig csak öt tartózkodik az irodában, hatékony megoldás lehet a notebookokra épülő mobil megoldás. Ezzel akár – kisebb helyigénye okán – az irodabérleti költségeket is megfelezheti a cég. „A mobilitás ma már nem kiváltság, sőt, érezhető üzleti előnyökkel jár” – erősíti meg ezt az új kisvállalati tapasztalatot Szelthafner Zoltán, a HP Magyarország termékcsoport-vezetője is.

Ma már az úgynevezett belépő szintű gépek is képesek az általános irodai feladatok teljes körű ellátására. De szükséges-e a legújabb processzorok, vagy nagyobb memória használata? „Magyarországon a kis- és középvállalati szegmens erősen árérzékeny, így jellemzően csak a munka elvégzéséhez szükséges minimális konfigurációt vásárolják meg a vállalkozások” – mutat rá Szelthafner Zoltán. A spórolás azonban nem könnyű: „Mind a márkás, mind a no-name gépek jellemzően a legfrissebb technikát használják, így elsősorban nem a számítási kapacitáson, hanem például az egyéb hozzáadott tulajdonságok megfelelő megválasztásán takarékoskodhat a vállalkozás” – mondja Gottlieb István, a Lenovo Magyarország vezérigazgatója.

A drágább márkás gépek mellett szólhat a műszaki tartalmon kívül a garantált színvonalú szerviz, ami például egy néhány géppel dolgozó – tartalékkomputerrel nem rendelkező – vállalkozás számára fontos lehet. A márkás masinák továbbá többnyire olyan szolgáltatáscsomagot nyújtanak, amelyek lehetővé teszik az informatika területén rendszerint nem szakértő cégvezetőknek, hogy az üzleti folyamatokra koncentráljanak. „A kis- és középvállalatok számára is léteznek ilyen csomagok, ismertségük azonban egyelőre alacsony” – magyarázza a HP termékcsoport-vezetője.

Egy lehetséges, nagyobb vállalatoknál előszeretettel alkalmazott hálózati megoldás az erős szerverekre támaszkodó úgynevezett vékonykliens gépek használata. E rendszer mellett szólhat a karbantartás egyszerűsége, azonban éppen a kisebb cégeknél sokféle feladatot végeznek egyazon számítógép mellett. Igaz, az ilyen konstrukcióknál alacsonyabb a meghibásodások aránya, s a gépek korlátozott lehetőségei miatt csökken az adatlopás, vagy a vírusok akaratlan terjesztésének kockázata is.

„Nem mindenképpen a legújabb, legfrissebb konfigurációkra van egy vállalkozásnak szüksége” – összegzi tapasztalatait Zsurovits János, a New-Network Kft. ügyvezetője. A kis távközlési cég 23 gépes hálózatának elemeit azonos gyártótól szerezték be, mert az alkatrészekből összeszerelt PC-k hosszú távon nem váltak be. „Nem az a legolcsóbb, ami annak látszik” – ismeri el most már Zsurovits. Érvelése szerint az, a berendezések cseréjénél kapható komoly árkedvezmény, illetve a karbantartás egyszerűsége a márkaneves gépek felé billentik a mérleg nyelvét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik