Gazdaság

Kamatvágási szünet

Nem változott a jegybanki kamat a mone­táris tanács hétfői ülésén. Továbbra sincs kizárva azonban még egy idei lazítás.

Már régóta óvatosságot hangoztat a jegybank, s most úgy látszik, ezt komolyan is kell venni: a monetáris tanács hétfőn változatlanul, 6 százalékon hagyta irányadó kamatát. Az indoklás szerint a külföldi befektetői hangulat esetleges jelentős további romlása, valamint a magyar költségvetés és a konvergencia igen rossz nemzetközi megítélése együttesen roppant kedvezőtlen feltételeket teremthet a magyar gazdaság számára. A konvergenciával kapcsolatos kormányzati hinta-palintára jó példa, hogy a Reuters elemzői konszenzusa szerint a piac 2013-2014-re tolta el az eurócsatlakozás várt időpontját.

Járai Zsigmond jegybankelnök egy sajtótájékoztatón közölte: még a kamatemelés lehetősége is felvetődött. Elemzők szerint azonban ezt az alacsony, és jövőre – az áfa csökkentése nyomán – még lejjebb kerülő infláció tükrében igen nehéz lett volna megindokolni, s kétségtelen, hogy csak az inflációs folyamatokat figyelve nyílna tér még egy 25 bázispontos kamatvágásra az idén.

A monetáris tanács közleménye szerint a jövőben közzéteszik azt, hogy a tagok milyen kamatlépést javasoltak az egyes üléseken. Ezzel Magyarországra is megérkezhet immáron hivatalos formában is az a világszerte kedvelt társasjáték, amelyben a piaci szereplők a döntéshozók preferenciáit próbálják meg feltérképezni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik