Gazdaság

A jövő idő turistája

Immár 85. évét tapossa a tudományos-fantasztikus irodalom korunkban legismertebb művelője, az egykoron orvosnak tanult Stanislaw Lem, ám népszerűsége máig töretlen. A science-fiction műfaj legolvasottabb lengyel szerzőjének érdemét az is tanúsítja, hogy műveit nem angolul, hanem anyanyelvén írta. E „hátrány” sem számított: majd’ félszáz könyve 40 nyelven, 27 millió példányban jelent meg. Legjelentősebb művei a tudomány, a technika, a civilizáció fejlődésének lehetséges és várható irányait vázolták fel, és mindennek az emberiségre kiható következményeit elemezték izgalmasan, érdekesen, és szórakoztatóan.


A jövő idő turistája 1

Most nálunk is megjelent DiLEMmák című kis kötete műfajváltásról tanúskodik. Ezek az írások a 21. századból voltaképpen rövid esszék, publicisztikák. Méghozzá – szerzőnk szerfelett széles körű tájékozottságának, érdeklődési körének megfelelően – széljegyzetek napjaink eseményeihez. A történelmi fordulatokhoz, a világpolitika „nagy” kérdéseihez, a kultúra, a művészet, a tömegkommunikáció jelenségeihez fűzött kommentárok Lem eredeti, a szokványostól eltérő, gyakran szigorúan kritikus, időnként vitára, ellentmondásra sarkalló, ám mindig elgondolkodásra késztető álláspontját fejezik ki.

Emeljük ki közülük a tudomány fejlődésének nem várt ártalmas következményeire vonatkozó, erőteljesen pesszimista vélekedését, amit egy interjújában főként azzal indokol, hogy a technológiai fejlődést éppoly kevéssé lehet irányítani, mint a biológiai evolúciót, vagy éppen megakadályozni az örökítőanyaggal való manipulációt. Számos példát felhozva összegzi nyugtalanító következtetését: „egy olyan korszak kezdetén vagyunk, amely borzadállyal tölt el”. Mégse essünk túlzásokba, hiszen szerzőnk tisztán látja a tudomány és technika kétségbevonhatatlan előnyeit is. Ezért is áll ki a valós tudományos eredmények mellett – és számos írásában megsemmisítő kritikával illeti a mágusokat, sarlatánokat, csalókat, hochstaplereket, csodahívőket, asztaltáncoltatókat, magyarán az áltudomá-
nyok művelőit és híveit.

Mindemellett perdöntő marad számára a sokszor kifejezésre juttatott szkepticizmusa a tudomány – és a világ – jövője iránt. Ez a kétkedés az oka annak, hogy immár évek óta felhagyott a regényírással, és „csak” esszékben fejti ki nézeteit. Különös figyelmet érdemelnek azok az írásai, amelyekben óv bennünket a komolytalan jóslatoktól, „a halhatatlan felfedezésektől” életünk számtalan területén. De nem viseltetik kíméletesen a világvégéről szóló prognózisokkal, a katasztrófa-látomásokkal szemben sem, amelyek „maguk alá terelték az amerikai televíziót is”. A jósok egyik fele úgy gondolja, elveszejt bennünket a szárazság, a másik szerint a kihunyó óriás Nap felforralja az óceánt és az élet hamuvá válik. A tudósok által is alátámasztott hasonló „kétes szavatosságú prognózisok után szívrohammal fizet az ember”.

Stanislaw Lem: DiLEMmák 332 oldal • Typotex Kiadó, 2005 • Ára: 1850 forint

Végül is hogyan is vélekedik Lem a futurológiáról, amellyel akkor kezdett foglalkozni, amikor ezt a fogalmat még nem is ismerték? Főként a felelőtlen jövendőmondók vannak a begyében, merthogy „a futurológia kudarcai abból származtak, hogy pontos forgatókönyveket akartak készíteni, holott a részletekbe menő prognózisok kreálása egyszerűen lehetetlenség”. Majd: „az összes prognózisgyártó addig önjelölt zseni, amíg idézgetni nem kezdik a tanszékeken, akkor egyből profivá válik, még ha teljes egészében téved is”. „Én viszont – hangsúlyozza az író – csak amatőr voltam, a jövő idő turistája, mesélés közben jósoltam, legfeljebb sebtében, kitalált vadkempinges kirándulást tettem, például az atomfizika területén. Az, hogy indokolt-e Lem jövőt illető mély pesszimizmusa, legfeljebb (déd)unokáink dönthetik majd el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik