Gazdaság

Támogatásokat jegelhet Brüsszel?

Az EU be is fagyaszthatja Magyarország segélyeit, amennyiben Budapest továbbra sem szedi ráncba az államháztartást – jelentette a Reuters a belga fővárosból. Az elemzők szerint erre azonban kevés az esély – írja a Napi Gazdaság.

Magyarországgal szemben – mivel egyelőre nem tagja a valutauniónak – a regionális támogatások leállításán kívül különösebb eszköz nincs az EU kezében, ám ez brutális lépés lenne, ezért elemzők szerint erre viszonylag kevés az esély.

Az EU várhatóan azért sem lépi ezt meg még részlegesen sem, mert ebben az esetben az ugyancsak deficittúllépő Berlinnel és Párizzsal szemben hasonló szigorral kellene eljárnia, s ehhez a jelek szerint nemigen fűlik a foga. Brüsszel a közeljövőben új határidőket jelöl meg Budapest számára az államháztartás egyenlegének rendezésére. Az Európai Bizottság (EB) feltehetően ismét rögzíti, hogy nem lát garanciát a deficit tartós csökkenésére és további lépéseket szorgalmaz a túlzott deficiteljárás keretében.

A Reuters forrásai korainak tartották annak latolgatását, hogy az unió mikor és milyen mértékű pénzügyi megszigorítást vár el Magyarországtól, elemzők szerint ezek jó eséllyel még mindig a 2008-as háromszázalékos GDP-arányos deficithez igazodnak. Az EB erre vonatkozó javaslatát várhatóan még októberben megteszi, majd az Ecofin jövő havi ülésén fogadja el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik