Gazdaság

Mozgolódások a Cora háza táján

admin
admin

2005. 09. 30. 16:18

Bár a FigyelőNet által megkérdezettek úgy vélik, október elsejétől nem lesz a Corából Wal-Mart, piaci szereplők elismerik, hogy történik valami a Cora háza táján.

Ugyan a FigyelőNet által megkérdezettek határozottan állítják, október elsejével nem jelenik meg a Wal-Mart Magyarországon, azt mindannyian elismerik, valami történik. A FigyelőNet információi szerint a Cora törzsvásárlói kártyákat záros határidőn belül le kell vásárolni, és tudomásunk szerint jelentősebb beszerzésekre sem szánta el magát a Wal-Mart első számú célpontjának tartott magyarországi hipermarket.


A társaság többségi tulajdonosa, az amszterdami bejegyzésű Bellegingsmaatshappij Schildwasht BV befektetési társaság mellé kisebbségi tulajdonosként a rotterdami Beheer en Bellegingsmaatshappij A. Adams BV pénzügyi társaság került. Az előbbi társaság helyét júliusban egy ugyancsak rotterdami cég, a BM (Hungary) BV vette át. A magyar Cora cégpapírjai ismét a cégbírónál vannak és további bejegyzésekre várnak.


Piaci szereplők szerint azonban októberben biztosan történik valami, bár egyelőre azt sem lehet tudni pontosan, hogy milyen konstrukcióval érkezik a hazai piacra Amerika legnagyobb kiskereskedelmi vállalata.


Két lehetőség áll előtte: vagy megveszi a Corát birtokló Magyar Hipermarket Kereskedelmi Kft-t (annak kinnlevőségeivel, tartozásaival, valamint kötelezettségeivel együtt), vagy pedig csak a telephelyet, vagyis egy üres épületet, ahogy többen mondták, egy dobozt vásárol. Ez utóbbi esetben a beszállítók komoly nehézségek elé nézhetnek: a rossz reputációjú Cora áruházat ugyanis egy másik hasonló szemléletű társaság válthatja. Mivel nem jogutódként jelenik meg a piacon az új cég, a beszállítókkal esetleg előfordulhat, hogy hoppon maradnak. Piaci szereplők szerint azonban az amerikai vállalat nem vállalja be, hogy rossz médiavisszhang mellett érkezzen Magyarországra, helyette inkább a költségesebb, a beszállítóknak is kedvezőbb megoldást választja.


A Wal-Mart állítólag már vizsgálta a Corát


A Financial Times Deutschland egy héttel ezelőtt arról adott hírt, hogy a Wal-Mart amerikai kereskedelmi konszern át kívánja venni Magyarországon a belga Louis Delhaize Cora-üzletláncát. Az értesülés szerint a Wal-Mart állítólag megvizsgálta a Cora-telephelyek üzleti mérlegeit, de egyik fél sem óhajtott nyilatkozni az ügyben. A belga Delhaize-csoport hét Cora szupermarketet üzemeltet, a konszernnek azonban nem sikerült növelnie piaci részesedését, ezért le akar adni terheiből.

Lee Scott, a Wal-Mart főnöke a közelmúltban kelet-európai akvizíciókat jelentett be: konkrétan Magyarországot, Lengyelországot és Oroszországot említette. Scott úgy vélekedett, hogy Kelet-Európában több értelme van az átvételnek, mint lerakatok létesítésének, mivel a nemzetközi riválisok már elkezdték a piacok konszolidálását, és a térségben a kereskedelem átlagban évi 10 százalékkal növekszik.

Az elmúlt évben a Wal-Mart nemzetközi tevékenységéből csak az összforgalom 21 százaléka származott, 285 milliárd dollár értékben. Európában a Wal-Mart eddig csak Nagy-Britanniában és Németországban aktív, az utóbbiban pedig veszteséges.


Magyarországi terjeszkedés


A magyaroszági bővítésről szóló híreknek az áruházóriás egy körülbelül másfél évvel ezelőtti cégalapítása adta az alapját: hárommillió forint törzstőkével, Global Sourcing Kft. néven alapított magyar leányvállalatot, amit elsősorban exporttevékenységre szánt. Ez év januárjában azonban több forrásból is megerősítették, hogy a vállalat saját áruházak nyitására készül.


A Wal-Mart a világ legnagyobb kiskereskedelmi hálózata, és az ingatlan-tanácsadók szerint a magyar piacon nem önálló hálózat építésével, hanem akvizícióval jelenne meg. A Figyelő pedig korábban a magyarországi Cora, azaz a Magyar Hipermarket Kft. üzlethálózatának átvételét tartotta valószínűnek. A lap azonban felvetette azt a kérdést is, hogy a világ legnagyobb hipermarket-hálózatát üzemeltető Wal-Mart lendületéhez elég-e a mindössze 7 áruházból álló lánc. Egyes információk szerint inkább egy Auchan méretű hálózat felvásárlása felelne meg a vállalat terveinek.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Hemzseg a hibáktól A Piramis

The Dark knight Le chevalier noir
The Dark Kight 
2008
Real  Christopher Nolan
Heath Ledger.
COLLECTION CHRISTOPHEL © Warner Bros
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.