Gazdaság

Kevesebb pénz, befagyasztott fejlesztések

admin
admin

2005. 09. 30. 13:04

A Magyar Szabadalmi Hivatal (MSZH) és a Magyar Szellemi Tulajdonvédelmi Tanács megjelentette a Fehér könyv a szellemi tulajdon védelméről - 2005 című tanulmánykötetét, mely a szellemi alkotások létrejöttéhez szükséges közvetett és közvetlen támogatási formákat, ösztönzési eszközöket elemzi. Az MSZH elnöke a sajtótájékoztatón a januártól érvényes megszorítások következményeiről is beszélt.

VIP-kampány az interneten

Az MSZH honlapján a Vállalkozói Információs Program (VIP) keretében kampányt indítanak október elsejétől. A honlapon kéthetente frissítve hasznos gyakorlati információk jelennek meg a vállalkozások számára.

A Magyar Szabadalmi Hivatal (MSZH) és a Magyar Szellemi Tulajdonvédelmi Tanács megjelentette a Fehér könyv a szellemi tulajdon védelméről – 2005 című kiadványát, amelyet ezentúl évente aktualizálva, ősszel adnának ki – jelentette be Bendzsel Miklós, a MSZH elnöke.


A kiadvány célja, hogy javuljon a magyar szellemi vagyon hasznosítása és tudatos alkalmazása, a “szellemi közbiztonság”, illetve a kis- és középvállalkozások (kkv) kapjanak információt e versenyeszköz alkalmazásának fontosságáról, lehetőségéről.
A sorozat első kötete a szellemi alkotások létrejöttéhez elengedhetetlenül szükséges közvetett és közvetlen támogatási formákat, ösztönzési eszközöket elemzi.


A kötet továbbá részletesebben feldolgozza az európai szabadalmi rendszer alakulásának új fejleményeit, a közösségi védjegyrendszert, valamint a mezőgazdasági termékek és az élelmiszerek piacra jutásában fontos szerepet játszó közösségi földrajzi árujelző oltalmát. Továbbá szerepelnek benne közösségi irányelvek alapján kötelező nemzeti jogalkotási feladatokhoz kapcsolódó tanulmányok is – árulta el Bendzsel.

Megszorítások miatt kevesebb támogatás


Bendzsel a jövőt illetően megjegyezte azt is, hogy januártól rendkívül sok támogatási forma megszűnik az MSZH-nál. Jelenleg úgy fest, hogy a kormányzati megszorítások miatt a hivatalnak hozzá kell járulnia az igazgatási költségekhez, amely miatt bizonyos fejlesztések befagyasztására illetve újabb tervek elhalasztására kell számítani. A minisztériummal azonban tárgyalnak arról, hogy az MSZH olyan szükséges és elengedhetetlen vívmányai, mint a hálózatos VIVACE program valamint a külföldi szabadalmaztatási pályázat mi módon kerülhet finanszírozásra a hivataltól elvont tartalék terhére – tette hozzá Bendzsel.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Bécs, 2018. január 13.
A legutóbbi választások nyomán az Osztrák Néppárt (ÖVP) és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) koalíciójával december közepén meglakult új osztrák kormány ellen tiltakoznak tüntetők Bécsben 2018. január 13-án. (MTI/EPA/Florian Wieser)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.