Gazdaság

Kedvenctech

Ha valaki, hát a Norvégiába készülő Kate Schechter – Douglas Adams egyik könyvének hősnője – pontosan tudja, mekkora gond egy négylábú elhelyezése. Kezdve egy lehetséges szomszéd felkutatásától, aki a macskára vigyázna, folytatva a macska felkutatásával, hogy a szomszéd vigyázni tudjon rá, nem beszélve a szomszéd váratlan haláláról, majd a macska hirtelen jött terhességéről.

ISEEPET


Kinek? Gondoskodó természetű e-gazdiknak.
Mennyiért? 500 dollár.
+ „Rá lehet szólni” a körmeit a kanapéba mélyesztő macskára.
– Csak Active-X vezérlőket támogató böngészőkkel kompatibilis.

TAKARA MEOWLINGUAL
Kinek? Lélekbúvár beállítottságú e-gazdiknak.
Mennyiért? 80 dollár.
+ Létezik a kutyaugatást és a csecsemők „nyelvét” lefordító verzióban is.
– Késik az emberi hangokat macskanyelvre átalakító változat piaci bevezetése.

GLOBALPETFINDER
Kinek? Aggodalmaskodásra hajlamos e-gazdiknak.
Mennyiért? 350 dollár + havidíj (20 dollár).
+ Könnyű viselet.
– Pedagógiai értéke csekély.

Az iSeePet elnevezésű elmés szerkezet birtokában Kate gond nélkül elutazhatott volna Oslóba. Ott elterjedt a szélessávú internet, így bármelyik netkávézóból szemmel tarthatta volna a cirmost. Az iSeePet legfőbb erőssége mégsem a beépített, 130 fokos látószögű CCD videokamera, hanem a távműködtetésű terülj-terülj asztalkám, amellyel a megfelelő mennyiségű eledel tálalható fel a házi kedvencnek. Persze csakis száraz táp, amelynek szemcseátmérője 5 és 10 milliméter közötti, és egy felnőtt sünnél nem sokkal nagyobb állatnak: az eledelestül is legfeljebb három és fél kilót nyomó szerkezet egy méretesebb ebtől már maradandó károsodást szenvedhet.

Ha mégis a szomszéd gondjaira kell bíznunk macskánkat, a félreértések elkerülése végett célszerű mellékelni egy tolmácsberendezést. Míg a Magyar Tudományos Akadémia még adós az állatok nyelvén tudó juhász titkának megfejtésével, a Takara vállalat által kifejlesztett „nyaudio-készülék” (meowlingual) megalapozott tudományos hátterére a szigetország nemzeti akusztikai laboratóriuma és egy tokiói állatklinika kiterjedt kutatássorozata a garancia. A két ceruzaelemmel beüzemelhető eszköz rögzíti a négylábú hangját, majd összeveti az adatbázisában található tizennégy cicafajta több ezer (!) hangmintájával. Az LCD kijelzőn pedig megjelenik a fordítás, de ezen túlmenően a divatos színekben kapható berendezés a macskák testbeszédéről, főbb betegségeik tipikus tüneteiről is tartalmaz útmutatót.

Kate még macskája elkódorgását is megelőzhette volna, ha időben szert tesz a műholdas helymeghatározással (GPS) működő globalpetfinderre. A csavargó lelkületű kutyák és cicák legfőbb ellensége mindössze 14 dekányi, mérete az apróbb mobiltelefonokat idézi. A nyakörvre illeszthető szerkentyű használata egy maroktelefont, számítógépet vagy egy PDA-t igényel. A gazdinak be kell lőnie azt a virtuális területet, amelyen belül kívánja tudni kedvencét, s a rendszer minden határsértéskor figyelmezteti. Megmondja például, hogy a telek melyik sarkában feszegeti a kerítést az eb…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik