Gazdaság

Tovább terjeszkedik Kínában a UBS

A svájci UBS bankcsoport 210 millió dolláros beruházással átszervezi és feljavítja a kínai Beijing Securities értékforgalmazót, és ezért 20 százalékos részesedést kap a cégből. Az erről szóló tárgyalásokat rövidesen befejezik a kínai hatóságokkal.

Ez lesz az első eset, hogy külföldi intézmény közvetlen részesedést szerez kínai értékforgalmazóból. A Beijing Securities a kínai piacon közepes méretű háznak számít, a pekingi városi tanács ellenőrzi. Néhány külföldi befektetési bank, közte az amerikai Goldman Sachs és a Merrill Lynch, vegyesvállalatok révén tevékenykedik a kínai értékpapírpiacon.

A kínai kormány az utóbbi időben hajlik a külföldi tőke nagyobb részvételére az efféle pénzügyi szolgáltatásokban, mert a kínai értékforgalmazók nagyrészt veszteségesek, és félő, hogy egyes cégek esetleges bukása árthat a részvénypiacnak, és fellázíthatja a megtakarításukat féltő kisbefektetőket.

A svájci nagybank korábban bejelentette, hogy 500 millió dollárért bevásárolta magát a Bank Of Chinába (BoC). A két pénzintézet emellett stratégiai partnerséget kötött. A tranzakciót a kínai hatóságoknak még jóvá kell hagyniuk

Ajánlott videó

Olvasói sztorik