Gazdaság

Fitch: nem hoz leminősítést az euró késése

Magyarország hitelbesorolását nem erősítette az euró esetleges korai bevezetése, ezért bármilyen halasztás 2010 utánra ezen a téren, szintén nem lehet hatással a minősítésre – jelentette ki a legnagyobb európai hitelminősítő, a Fitch Ratings szakértője.

Ed Parker rámutatott arra, hogy a hitelminősítés szempontjából a legfontosabb a közfinanszírozás és a költségvetés teljesítésének az alakulása.

A Fitch szakértője azután nyilatkozott, hogy Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök kedden kijelentette: a kormány az év végéig eldönti, hogy tartható-e az euró bevezetésének jelenlegi 2010-es céldátuma.

A Fitch napokban kiadott térségi konvergencia-jelentésében 2011-et nevezte a “reálisan várható” legkorábbi magyar csatlakozási időpontnak az euróhoz. A Standard and Poor,s, a világ legnagyobb hitelminősítője által nemrég Londonban tartott térségi szuverén és banki besorolási szemináriumon – lehetséges dátum megnevezése nélkül – “nagyon optimistának” nevezték a 2010-es magyar csatlakozási céldátumot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik