Gazdaság

Magasabb a vártnál az Ifo-index

admin
admin

2005. 09. 27. 12:29

A német kereskedelem és az ipar indexe emelkedést mutat a múlt havi enyhe csökkenés után. A tanulmányozott cégek értékelése nőtt az augusztusi helyzethez képest, de a kilátásaik a következő hat hónapra szinte változatlanok maradtak.

A müncheni Ifo gazdaságkutató intézet üzleti bizalmi mutatója, hétezer vállalat megkérdezése alapján, szeptemberre 96,0 pont – közölték az intézetben.

Az emelkedés meglepetés: az új megrendelések szaporodása továbbra is hazai fogyasztás némi élénkülésére utal, de az elemzők arra számítottak, hogy a mutatót lenyomja a politikai bizonytalanság, amelyet a szeptember 17-i parlamenti választások csaknem döntetlen eredménye okozott. Egy kiértékelés bemutatta a szövetségi választásra adott reakciókat az esemény előtt és után. Ebből az derült ki, hogy több kedvezőtlen értékelés volt a választások után, mint előtte. A választások hatása a jelek szerint gyorsabban elmúlt a vártnál. Az elemzők 94,1 pontot vártak szeptemberről.

A gyártásban az üzleti bizalom ismét javult a kisebb augusztusi csökkenés után. A cégek egyértelműen több pozitív értékelést adtak a jelenlegi helyzetükben, bár a várakozások kevésbé voltak bizakodók, mint augusztusban. Még mindig pozitív a becslés az exportjukkal kapcsolatban. A kiskereskedelmi bizalmi mutatók fellendültek. A cégek jelenlegi helyzetre vonatkozó előrejelzései közel változatlanok voltak, de a vállalatok várakozásai javultak. A nagykereskedelemben az üzleti bizalmi mutató mindkét komponense nőtt. A szerkezet változatlan maradt a jelenlegi üzleti helyzet borúlátó értékelései és a több pesszimista elvárás ellenére.

Kelet-Németországban a bizalmi index növekedése erősebb volt, mint az egész országban.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2017. március 20.
Idős nyugdíjas nő távozik a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság ügyfélszolgálatának épületéből a főváros XIII. kerületében, a Váci út 73-nál.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.