Gazdaság

Az IMF támogatja a szegény országok adósságleírását

admin
admin

2005. 09. 26. 07:43

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) támogatja a világ nyolc legfejlettebb országnak azt a javaslatát, hogy írják le a legszegényebb tagországok adósságának a 100 százalékát.

Az első körben 18, elsősorban afrikai államok érintő intézkedés keretében mintegy 40 milliárd dollárnyi adósságot enged el az IMF, a Világbank és több más nemzetközi hitelnyújtó. Az adósságleírás összege 55 milliárd dollár fölé is nőhet, ha a további, mintegy 20 szóba jöhető ország teljesíti az adósság-elengedéshez szükséges valamennyi feltételt.

Az akár 38 országot érintő végső döntést az IMF 24 tagú igazgatótanácsa várhatóan már a napokban meghozza.

Júliusban a G8-ak csoportjának az ülésén vetődött fel a Világbanknak, az IMF-nek és a Afrikai Fejlesztési Banknak tartozó különösen szegény országok adósság-elengedésének a gondolata. Azóta azonban a pénzügyminiszterek nem tudtak megállapodni több fontos kérdésben, így elsősorban arról, hogy miként kompenzálhatnák a Világbank kieső bevételeit, amiket a térség fejlesztésére fordítana a szervezet. Ennek a bizonytalanságnak a végére tettek szombaton pontot a G8-ak pénzügyminiszterei, akik – rendhagyó módon – egyenként kézjegyükkel látták el azt a levelet, amelyben kötelezték magukat arra, hogy az adósság-elengedés fejében a Világbankot olyan mértékben kompenzálják, amennyi bevételtől elesik. Ezen kívül vállalták azt is, hogy további 150 millió dollárral támogatják az IMF szegény országokat segítő alapját.

Ezek a vállalások elegendőnek tűnnek azoknak az európai országoknak, így Belgium és Hollandia megnyugtatására, amelyek a Világbank és az IMF jelentős befizetői.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.