Gazdaság

Kompromisszum született gyógyszerügyben

admin
admin

2005. 09. 22. 09:59

Kompromisszummal zárultak a Veér András vezette tárgyalások a gyógyszergyártó cégekkel - értesült a Világgazdaság. A szerdai egészségügyi ülésen a honatyák azt vitatták meg, kinek a felelőssége a gyógyszerek támogatotti listára kerülése.

Kiss Péter kancelláriaminiszter Veér András pszichiátert kérte fel szeptember elején, hogy levezesse azokat a tárgyalásokat, amik a gyógyszerkassza jövőre várható és az idei, előzetes becslések szerint 36 milliárd forintnyi túllépésének visszafizetéséről szólnak. A tervezettnél többet forgalmazó gyártók 20 milliárdot, de maximum forgalmuk 15 százalékát fizetik vissza, jövőre pedig még többet. Az OEP feladata, hogy a konkrét visszafizetésekről szerződést kössön az egyes gyártókkal, amihez a patikai adatbázisokat veszik alapul.

A szeptember 21-i parlamenti egészségügyi bizottsági ülésen a gyógyszerek társadalombiztosítási listára kerüléséről döntők felelősségét vitatták meg a képviselők. Erre egyrészt a gyógyszerkassza túllépése miatt volt szükség, a másik ok pedig az volt, hogy az elmúlt két évben a gyártók által benyújtott 1318 támogatási kérelem közül 44 esetben a Technológiai Értékesítési Bizottság (TÉB) javaslatával ellentétes döntés született az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) részéről.

Székely Tamás, az OEP főigazgató-helyettese ezt azzal magyarázta, hogy a TÉB csak javaslatot tesz, terápiás előnyök és költséghatékonyság alapján, de a döntésért a további szempontokat is mérlegelő OEP gyógyszerügyi főosztálya a felelős. Szerinte nem az új befogadások, hanem a beteglétszám emelkedése, a kormány népegészségügyi prioritásának támogatása és a változó lakossági igények miatt nő a tb-kassza.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Reyhanli körzet, 2018. január 21.
Tankkal elhaladó török tüzéreknek integet egy férfi a szíriai határ közelében levő Hatay déli tartomány Reyhanli körzetében 2018. január 21-én, miután a török haderő az előző napon szárazföldi hadműveletet indított Olajág fedőnéven a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia ellenőrizte északnyugat-szíriai Afrín térségében. A beavatkozás eddig 153 célpontra mért csapást, köztük fegyverraktárakra és óvóhelyekre. (MTI/EPA/SedatSuna)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.