Gazdaság

Újabb leépítést és átalakításokat tervez a Sony

A japán Sony Corp.-nél, a világ legnagyobb szórakoztatóelektronikai gyártójánál bejelentették, hogy három év alatt tízezer munkahelyet szüntetnek meg világszerte, ez az összeshez képest 7 százalékot jelent.

További átalakításokat is tesznek az évek óta gyenge üzletmenet javítására, egyebek között 20 százalékkal csökkentik a gyártott modellek számát. A szerkezeti programot ingatlanok, részvények és nem stratégiai vagyonrészek eladásából akarják finanszírozni.

Az átalakítás növekvő költségei miatt azt jósolták, hogy a jövő márciussal végződő pénzügyi évben a csoport vesztesége 10 milliárd jen lesz adó után. Eddig 10 milliárd jenes adózott eredményre szóló előrejelzés volt érvényben. Az üzemi mérlegre vonatkozó becslést 20 milliárd jenes hiányra változtatták 30 milliárd jenes eredményről.

Az átalakítással járó egyszeri könyvelési tételt a korábbi 88 milliárd jen helyett most 140 milliárd jenre jósolták. Ezzel együtt már 2008. márciusig 200 milliárd jenes megtakarításra számítanak az intézkedések eredményeképp. A 2007/08-as pénzügyi évre most 5 százalékos üzemieredmény-arányt jósolnak a cégnél, a közlés szerint. Korábban 10 százalékos arányt terveztek már 2006/07-re.

Júniusban alakították át a Sony vezetését – a vezérigazgatói posztot első ízben bízva külföldire, az amerikai Howard Stringerre -, mert a Sony helyzete a már két éve tartó, költséges belső reformok ellenére sem javult. Egyebek között azért nem, mert túl költségesnek bizonyultak a beruházások a lapkák és más alkatrészek, például a folyadékkristályos képernyők önálló gyártásához a kereslethez képest. A lapkák és a képernyők ársökkenését a túlkínálat miatt, a szakgyártók is megszenvedik, de a Sonynál külön hatékonysági problémák is vannak, mondják az elemzők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik