Gazdaság

A zárszámadási törvény vitára alkalmas

A Magyar Köztársaság 2004. évi költségvetéséről és az államháztartás hároméves kereteiről szóló törvény végrehatásáról szóló törvényjavaslatot általános vitára alkalmasnak találta az alkotmányügyi bizottság hétfői budapesti ülésén.

A bizottság szintén támogatta, hogy a zárszámadással együtt általános vitában tárgyalja meg az Országgyűlés az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jelentését a 2004. évi költségvetés végrehajtásának ellenőrzéséről. A javaslatokat a fideszes képviselők nem szavazata mellett támogatta a bizottság. Répássy Róbert, a testület fideszes alelnöke arról érdeklődött, az ÁSZ szerint miért volt negatív az EU-s egyenleg, míg a Pénzügyminisztérium szerint plusz bevétel keletkezett. Arra is rákérdezett, történt-e törvénysértés az áfavisszatartás kapcsán.

Az ÁSZ képviselője elmondta: a tagországi befizetések összege nagyobb volt, mint a támogatotti körhöz ténylegesen eljutott pénz, így keletkezett a mínusz 27 milliárd forintos egyenleg. Hozzátette: ezek a pályázati pénzek a későbbiekben lehívhatók lesznek.

Az áfaellenőrzések kapcsán elmondta: a pénzügyminiszternek van utasítási joga az adóhivatal szakmai tevékenységének vonatkozásában is, ezért nem történt törvénysértés. Ugyanakkor megjegyezte: az idő rövidsége miatt az intézkedés előkészítetlen volt.

Avarkeszi Dezső (MSZP) arra hívta fel a figyelmet: nem nőtt a helyi bíróságok ügyfélforgalma, a Legfelsőbb Bíróságon pedig csökkent az ügyhátralék. A költségvetési támogatás mintegy egyharmadával növekedett, a személyi juttatások 136,6 százalékkal, a beruházások 140 százalékkal nőttek 2003-hoz képest.

A bizottság egyhangúlag támogatta az Európai Unió tagállamaival folytatott bűnügyi együttműködésről szóló 2003. évi törvény módosításáról szóló törvényjavaslatot is. A javaslat célja, hogy megteremtse Magyarországon a bűnügyi együttműködés területét érintő, új kerethatározatok végrehajtásának feltételeit a 2003-ban elfogadott törvény módosításával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik