Gazdaság

Terjeszkedik a Wienerberger

A világ legnagyobb téglagyártó cégcsoportja, az osztrák Wienerberger AG elsősorban az Egyesült Államokban és a kelet-közép Európa piacain vár növekedést a következő években.

A csoport további felvásárlásokat tervez a tengerentúlon, és jövőre céget alapít Bulgáriában, mondta Wolfgang Reithofer, a Wienerberger AG. igazgatótanácsának elnöke és Dick Green, a csoport amerikai érdekeltsége, a General Shale elnöke a georgiai Atlantában tartott sajtótájékoztatóján.

A Wienerberger csoport 1999-ben vált világpiaci tényezővé, amikor 260 millió dollárért megvásárolta az Egyesült Államokban a General Shale-t, majd 2000-ben 10 millió dollárért a Darlingtont, és ugyanebben az évben 96 millió dollárért a Cherokee Sanfordot. A csoport összesen 366 millió dollárt költött a három amerikai téglagyár megvásárlására, és a tengerentúl befektetett összeg, az értékesítésre, illetve egyéb fejlesztésekre fordított beruházásokkal együtt, most szeptemberig elérte a 494 millió dollárt.

A Wienerberger tavaly 14 százalékkal megnövekedett, közel 1 759 milliárd eurós forgalmából 16 százalék, pontosan 284,4 millió euró, a 405,4 millió eurós üzemi eredményből 59,1 millió euró, azaz 15 százalék az amerikai General Shale-től származott. A tavalyi árbevételhez a nyugat-európai Wienerberger-cégek 36 százalékkal, a profithoz 33 százalékkal járultak hozzá. A kelet-közép-európai társaságok részesedése a tavalyi forgalomból 28 százalékos, az üzemi eredményben 36 százalékos volt. A nyugat-európainál jóval magasabb forgalomarányos nyereség a térségre jellemző, alacsony termelési költségeknek köszönhető, a cégcsoport korábbi közlése szerint a romániai gyár közvetlen termelési költsége például mindössze harmadát teszi ki a nyugat-európainak.

A következő években-évtizedekben az Egyesült Államokban várható nagyobb növekedés – jelentette ki a General Shale elnöke, az európainál gyorsabb gazdasági növekedésre és a nagyobb népszaporulatra hivatkozva. Elemzők szerint a következő húsz évben évente átlagosan 1,5-2 millió új otthon építésére lehet számítani Észak-Amerikában. A keresletet az is növeli, hogy az amerikaiak az ott hagyományos könnyűszerkezetes megoldások helyett mindinkább a hosszú élettartamú téglaépületeket kedvelik.
A General Shale 15 százalékos részesedéssel piacvezető a déli-délkeleti szövetségi államokban, és az a célja, hogy az amerikai téglagyártók között a mostani második helyezését a piacvezető szerepével cserélje fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik