Gazdaság

Jövőre vizsgálni kell az épületek energiaszükségletét

2006. január 4-én hatályba léphet az épületek energiatanúsításáról szóló kormányrendelet - mondta Antal József, az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal (OLÉH) elnöki tanácsadója az MTI érdeklődésére hétfőn.

Az energiatanúsítvány igazolja majd az épület energiaszükségletét, információt ad az épület külső hőszigeteléséről, a fűtőberendezésekről, a szellőztetésről, a melegvíz-előállításról, az alkalmazott energiahordozók vizsgálatáról. Ezek alapján le kell vonni a következtetéseket, és felújítási javaslatokat kell tenni, ami jelentős költségcsökkentést eredményezhet.

A rendelet csak a 2006. január 4-e után benyújtott építési engedélyű épületekre lesz kötelező. A meglévő épületekre szakaszosan, ütemezve vezetik be a rendelet, ám erről még nincs végleges döntés.

A tanúsítás ára lakásonként átlagosan 40 ezer forint körül alakulhat, ám például egy több száz lakásos panelházban ennek ötöde, míg egy családi ház esetében ennek többszöröse is lehet. Az OLÉH tervezi, hogy ajánlást tesz közzé a tanúsítást végzők számára.

Az energiatanúsítvány az elképzelések szerint nem lenne visszavonható, legalább 10 évig érvényes lenne, ám ha egy épületben kicserélik a nyílászárókat, akkor újat kellene készíteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik