Gazdaság

Üzletágeladás és leépítés a Malévnél

Gönci János vezérigazgató a Népszabadságnak adott interjújában azt állítja, a cég saját erejéből is működőképes maradhat. Ehhez azonban az üzemanyag-üzletág eladásából szerezne pénzt, és jövő év végéig hatszáz dolgozó elbocsátását látja szükségesnek.

Még az ősszel várható egy belső átvilágítás, amelyek során Gönci szerint bizonnyal találnak majd felesleges munkafolyamatokat. Így még az idén két-háromszáz, a jövő év végéig összesen körülbelül hatszáz fővel csökkentenék a létszámot. A végső döntés előtt még egyeztetnének a szakszervezetekkel.

A vezérigazgató elmondta, hogy az üzemanyag-értékesítés nem tartozik szorosan a légitársasági alaptevékenységhez, sokkal jobban illik egy repülőtér-üzemeltető profiljába, és egy öt évre szóló, meghosszabbítható szerződéssel sikerült kivédeni azt is hogy a Malév drágábban jusson üzemanyaghoz, ezért semmi nem szól a kiszervezés ellen.

Gönci a flotta egyszerűsítését is tervezi, a négy darab ötvenszemélyes Bombardier CRJ és a két darab száznyolcvanöt személyes Boeing 767-200-asért cserébe további Fokker és Boeing gyártmányú repülőgépeket lízingelnének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik