Gazdaság

Olvasópróba

A Gutenberg-galaxis - minden ellenkező híreszteléssel ellentétben - köszöni, jól van. Az elektromos kütyük azonban segíthetnek elmélyíteni az olvasás élményét.



Olvasópróba 1




Olvasópróba 2
Olvasópróba 3

LIGHTWEDGE


Kinek? Aki éjszaka sem tudja abbahagyni az olvasást.
Mennyiért? 35 dollár.
+: Könyvjelzőnek is használható
-: Másnap reggel nem leszünk kipihentek.




Olvasópróba 4
Olvasópróba 3

VIDEOEYE


Kinek? Akinek erős nagyításra van szüksége.
Mennyiért? Egyedi árajánlat kérhető.
+: Jóval erősebb a kézi nagyítóknál.
-: A nagyobb könyveket mozgatni kell a kamera alatt.




Olvasópróba 6
Olvasópróba 3

CYBOOK


Kinek? Aki okos könyvet szeretne.
Mennyiért? 400 euró.
+: Akár internetezhetünk is vele.
-: Egyelőre még nem kezeli az általánosan elterjedt pdf formátumot.

Olvasópróba 1
Olvasópróba 9

Az olvasás igazi megszállottjai valószínűleg villanyoltás után egy takaró alá rejtett zseblámpa segítségével oldották meg azt a problémát, hogy nem tudtak ellenállni egy könyv érdekfeszítő cselekményének. A XXI. század azonban a zseblámpánál fejlettebb eszközt kínál az éjszakai könyvmolyok számára. A LightWedge első blikkre egy keretbe fogott műanyag lapnak tűnik, azonban egy ideális fényforrással állunk szemben. A LED-ekkel megvilágított vékony akril lencse a fényt teljes mértékben a lapra irányítja, így nincs árnyék, csillogás vagy másokat zavaró háttérvilágítás. A készülék két különböző világítási szintre állítható be, négy elemmel 40 óráig képes üzemelni, s mindössze 24 dekagramm.

Gyengén látó embertársaink számára az olvasás sokszor nem szórakozás, hanem megpróbáltatás. Rájuk gondolt elsősorban a VideoEye Corporation, amely szövegek – hagyományos módszerektől eltérő – nagyításával kezdett el foglalkozni. Az ötlet egyszerű, de mégis nagyszerű: zártláncú tévéhálózatot kell létrehozni. A megfelelő állványon rögzített, beállítható kamera a képet közvetlenül egy monitorra továbbítja, amelyen – mérettől függően – akár százszoros nagyítás is elérhető. Az eredeti ötlet persze tovább is bővíthető. A VideoEye gyártói, habár elsősorban olvasásra tervezték a készüléket, további lehetőségeket is ajánlanak: a kiegészítő tükörrendszerrel a szerkentyű akár digitális borotválkozóként vagy sminktükörként is szolgálhat.

Aki a könyvek világa és a PDA-k között ingadozik, az könnyen lehet, hogy a két harmincéves francia mérnök által alapított Bookeen cég Cybook fantázianevű termékét választja. „Egy könyv mind felett” – szól a cég „szerény” mottója, a Cybook azonban több mint egy e-könyv. Amellett, hogy számos formátumú digitális könyvet képes olvasni, zenehallgatásra vagy fotóalbumként is használható, sőt szövegszerkesztésre és táblázatkezelésre is alkalmas. A beépített 56 kilobites modemmel akár internetkapcsolatot is létesíthetünk, USB porton keresztül pedig számítógépünkhöz kapcsolhatjuk a készüléket. De lehetőség van további bővítésre is, akár Wi-Fi-kártyával vagy pluszmemóriával „okosíthatjuk” a gépet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik