Gazdaság

Honnan származik az olajcégek profitja?

TÖBB LÁBON. Az olajtársaságok eredményessége több forrásból származik, az olaj árának emelkedése bár fontos, de nem egyedülálló faktora a teljesítménynek. Az arányok mindenhol mások, így néhol a nyersolaj árának alakulására, máshol a finomítói árrésekre érdemes jobban figyelni.

KUTATÁS ÉS KITERMELÉS. Ebben a divízióban a cég a nyersolaj világpiaci ára és az adókkal, bányajáradékkal korrigált kitermelési költségek közötti különbséget teszi zsebre. Bár az olaj világpiaci árának növekedését követik az adók is, a korreláció az ár és a kitermelésen elérhető fedezet között pozitív.

FELDOLGOZÁS ÉS KERESKEDELEM. Az olajfinomítókban végrehajtott feldolgozás során a társaság a feldolgozott termékek (benzin, gázolaj) és a nyersolaj árának különbségét realizálja fedezetként. Az úgynevezett finomítói árrés sokkal változékonyabb, mint az olaj ára. A finomítóikban megtermelt benzin egy részét a saját benzinkútjaik, a többit a konkurens – a régióban finomítóval nem rendelkező – hálózatok részére értékesítik a társaságok. Az olajcégek egy része foglalkozik kiegészítő tevékenységekkel (például gázüzlet, petrolkémia), amelyek számottevően befolyásolhatják az eredményességet is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik