Gazdaság

A távmunkáé a jövő

A csoportmunka-szoftverek már régóta hatalmas népszerűségnek örvednek a vállalatok körében. Az IBM augusztus 15-től tartó akciója azonban jelzi, hogy a távmunkára is alkalmas szoftverekre egyre nagyobb az igény Magyarországon.

Az Európai Unió a lisszaboni irányelvekkel összhangban támogatja az e-munkások számának a növekedését. Ezt támasztja alá, hogy 2001-ben az Institute for Employment Studies által készített EMERGENCE tanulmány például a távmunkások számának megháromszorozódását jósolta 2010-re az unióban, 27 millió e-munkással számolva. Az otthon végezhető munka sokszor csak az egyetlen elhelyezkedési lehetőség nagycsaládos édesanyák, felsőoktatásban tanuló diákok és megváltozott munkaképességűek, mozgáskorlátozottak számára.

Magyarországon az elterjedést gátolja, hogy az otthonoknak csak kis százalékában van személyi számítógép. Ráadásul ezeknek jelentős része nem is alkalmas az otthoni munkavégzésre, mivel elavultak, vagy alkalmatlanok a gyors adatcserére. Pedig a hálózati technológiák és a számítástechnikai alkalmazások fejlődése mára elért arra a pontra, hogy tökéletesen kiszolgálja a távoli munkavégzést.

A VoIP-telefonálás, valamint a távmunkára alkalmas csoportmunkaszoftverek elterjedése már egy biztató jövőt fest elénk, amikor az emberek jelentős része otthon végezheti munkáját, elkerülvén a napi ingázásokat.

Nem várt érdeklődés

Hazánkban a távmunkaszoftverek iránti igényt jól jellemzi, hogy az IBM által meghirdetett Workplace Services Express (WSE) akció a vállalat várakozásait is messze felülmúlta. Jamnitzky Gábor IBM LOTUS Brand Manager a FigyelőNet kérdésére elmondta, hogy kis-, közép- és nagyvállalatok is egyaránt jelentkeztek eddig a szeptember 15-ig tartó regisztráción. A szakértő szerint az akció sikere jól mutatja a vállalatok tisztánlátását, hogy a gördülékeny üzletmenethez megfelelő informatikai háttér szükséges, s ennek ma már részét jelentik azok a szoftvermegoldások, amelyek a távmunkát támogatják.

A WSE előnye, hogy nem szükséges, hogy a felhasználó az irodában üljön, hiszen a webes alkalmazás segítségével bárhonnan hozzáférhet a szükséges információkhoz. A termék ugyanis egy szerepköralapú egységes portál, amely központi elérhetőséget biztosít minden munkatárs számára a vállalati adatforrásokhoz, alkalmazásokhoz és üzleti eljárásokhoz. Alapja az IBM Lotus és a WebSphere, amelynek az elterjedtsége miatt a WSE majdnem minden elterjedt alkalmazással könnyen integrálható, így a Microsoft Office termékekkel is.

A csoporttagok, azaz a felhasználók hozzáférhetnek a hozzájuk rendelt könyvtárakhoz, amelyekben fájlokat szerkeszthetnek, oszthatnak meg és hozhatnak létre. A beépített azonnali üzenetküldő pedig a gyors és ingyenes kommunikációt teszi lehetővé, elkerülvén a telefonálásokat. A szoftver használata Jamniztky Gábor szerint továbbá akár 15-20 százalékos hatékonyságjavulást is eredményezhet, mert a munkatársak egy felületen, tartalom szerint csoportosítva elérhetik mindazokat az adatokat és alkalmazásokat, amelyekre munkájuk során szükségük van, illetve azonnal kapcsolatba léphetnek munkatársaikkal is.

A Microsoft nem tervez akciókat

A 2005 júliusában Budapesten megrendezett Microsoft Office Information Worker Board of the Future konferencián a résztvevők szintén a távmunka várható fejlődésére hívták fel a figyelmet. Elképzelésük szerint a közeljövőben az emberek szinte bárhol, bármikor képesek lesznek a munkavégzésre. A cégek pedig támogatni fogják ezt a rugalmasságot, ezáltal elmosva a határvonalat a munka és a magánélet között.

A konferencia üzenete jelzi, hogy a Microsoft szintén komolyan foglalkozik a távmunkaszoftverekkel, ám az IBM-hez hasonló akciókat nem tervez. Pozsony Balázs, az Office termékmenedzsere a FigyelőNet kérdésére elmondta, hogy míg a WSE egy új termék, addig a Microsoft Office SharePoint Portal Server már egy bejáratott alkalmazás, amely már a sokadik verzióját éli meg. A szakértő szerint egy esetleges akció pedig nem befolyásolná jelentősen a nagyvállalatok döntését, hiszen azok több szempontot is figyelembe vesznek az alkalmazások kiválasztása során.

Pozsony Balázs a továbbiakban arról is beszámolt, hogy a 250–500 személyi számítógéppel rendelkező vállalatok már komolyan érdeklődnek termékük iránt, s egy részük már rendelkezik is a SharePoint Portal Server licencével. Véleménye szerint fontos, hogy a cégek egyre inkább felismerik a közös felület és a rugalmas munkaidő jelentőségét, így a dolgozóik akár otthon is befejezhetik a munkahelyükön félbehagyott munkájukat.

A Microsoft alkalmazása egyébiránt a WSE-hez hasonlóan szintén egy intelligens, dinamikus portált hoz létre, amely összekapcsolja a vállalat felhasználóit és csoportjait. A felhasználók a portálon keresve, a rendszerekben és a jelentésekben az aktuális és szükséges adatokat egyszerűen lelhetik fel és hasznosíthatják újra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik