Gazdaság

Gyenge a fiskális fegyelem Kínában

admin
admin

2005. 09. 07. 13:10

Kínának jelentős változtatásokra van szüksége, hogy működjön a köz- és a magánszektor, és el kell indulnia azon az úton, amin beilleszkedhet a világgazdaság körforgásába – áll az OECD jelentésében.

Az OECD megvizsgálta a kínai közösségi- és magánszektort, és arra a következtetésre jutott, hogy a jelenlegi helyzet számos fogyatékosságot mutat. Legnagyobb problémák az államháztartás, illetve szociális ellátás terén vannak.

Bár Kína már tett néhány lépést, hogy javítson a helyzeten, de rendszertelenül tartja be a törvényeket és a szabályokat. Előrelépés ugyanakkor, hogy erősödött a fiskális fegyelem, és a polgári-közigazgatás, de sok még a gyenge pont.

A helyi infrastruktúra túlterhelt az erőteljes fizetési kötelezettségektől. Ezekre nincs elegendő fedezet, vagy hiányzik a hatékony átutalási rendszer. A közbeszerzésekről a Nemzetközi Fejlesztési és Reform Bizottság hozza a döntéseket, amíg a költségvetést a Pénzügyminisztérium vezeti.

Az OECD szerint a gazdasági növekedés egyedül nem oldja meg az összes problémát, és emlékeztette Kínát, hogy számos lépést kell még megtennie a haladás érdekében.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.