Gazdaság

Gyenge a fiskális fegyelem Kínában

Kínának jelentős változtatásokra van szüksége, hogy működjön a köz- és a magánszektor, és el kell indulnia azon az úton, amin beilleszkedhet a világgazdaság körforgásába – áll az OECD jelentésében.

Az OECD megvizsgálta a kínai közösségi- és magánszektort, és arra a következtetésre jutott, hogy a jelenlegi helyzet számos fogyatékosságot mutat. Legnagyobb problémák az államháztartás, illetve szociális ellátás terén vannak.

Bár Kína már tett néhány lépést, hogy javítson a helyzeten, de rendszertelenül tartja be a törvényeket és a szabályokat. Előrelépés ugyanakkor, hogy erősödött a fiskális fegyelem, és a polgári-közigazgatás, de sok még a gyenge pont.

A helyi infrastruktúra túlterhelt az erőteljes fizetési kötelezettségektől. Ezekre nincs elegendő fedezet, vagy hiányzik a hatékony átutalási rendszer. A közbeszerzésekről a Nemzetközi Fejlesztési és Reform Bizottság hozza a döntéseket, amíg a költségvetést a Pénzügyminisztérium vezeti.

Az OECD szerint a gazdasági növekedés egyedül nem oldja meg az összes problémát, és emlékeztette Kínát, hogy számos lépést kell még megtennie a haladás érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik