Gazdaság

Az olaj- és a barkácscégek húzták az amerikai tőzsdét

A nap közben tapasztalt nagy ingadozások után végül emelkedéssel zártak szerdán a vezető New York-i tőzsdemutatók.

A kőolaj árának növekedése nyomán erősödtek a nagy olajipari cégek részvényeinek az árfolyamai, s a befektetők arra számítanak, hogy a Katrina hurrikán okozta károk miatt tartósan magas marad az olaj ára.

Elsősorban a kőolajipari cégek részvényeinek árfolyama emelkedett, s a Katrina hurrikán okozta károk miatt drágultak a kész házgyári elemeket gyártó cégek, az építőipari vállalatok, valamint a lakberendezési cikkeket, és irodai bútorokat gyártó vállalatok papírjai is.

A vesztesek között voltak a biztosítók, valamint a kiskereskedelmi, éttermi láncok, a mindennapi fogyasztási cikkeket előállító cégek. Elemzők arra hívják fel a figyelmet, hogy az energia drágulása miatt az emberek kevesebbet fognak más árucikkekre költeni, s ez kedvezőtlen folyamatokat indíthat el az amerikai gazdaságban. Ráadásul a magas olajár nemcsak a fogyasztók zsebéből vesz ki több pénzt, hanem megnyirbálja a cégek profitját is.

Hivatalos adatok szerint a technológiai papírokkal telített Nasdaq Composite index 12,33 pont, 1,05 százalék emelkedéssel 2152,09 ponton fejezte be a napot, a 30 vezető ipari részvény DJIA mutatója 68,78 ponttal, 0,66 százalékkal 10 481,60 pontra nőtt.

A New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta októberi jegyzése 2,61 dollárral 69,81 dollárra emelkedett.

A dráguló olaj- és benzinár növeli a szállítási cégek költségeit és emiatt egyebek között a FedEx 83 centtel 81,37 dollárra gyengült.

A hurrikán okozta károk nagyságával kapcsolatos előzetes becslésekre hétfő után kedden tovább gyengültek a biztosítói papírok, így a St. Paul Travelers 32 centtel 43,95 dollárra, az Allstate Corp. 54 centtel 56,64 dollárra süllyedt.

A Wal-Mart Stores 48 centtel 45,17 dollárra hanyatlott, mert a forgószél miatt 123 boltját volt kénytelen bezárni.

A nap nyertesei közé tartoztak az energetikai cégek, köztük az Exxon Mobil 16 centtel 58,58 dollárra, a Chevron 1,06 dollárral 60,57 dollárra drágult.

Tőzsdezáráskor New Yorkban az euró 1,2334 dollár volt, 0,0113 dollárral drágább a keddi későinél. Az arany unciája 3,50 dollárral 435,10 dollárra drágult.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik