Gazdaság

Borúlátó magyarok

Regionális összehasonlításban a magyarok jelenlegi anyagi helyzetüket realistán, jövőjüket pedig kissé pesszimistán ítélik meg.

Többé-kevésbé egyforma értékelést kaptak a szlovák és a magyar válaszadóktól a Ceorg-Tárki közös kutatásának készítői a háztartások 2005. júliusi anyagi helyzetére vonatkozó kérdésre: az alapvetően elégedettek és az elégedetlenek aránya szinte megegyezik a két országban (lásd a grafikont). Érdekesség, hogy megkérdezett négy állam polgárai közül a lengyelek között meglehetősen magas az aránya az anyagi helyzetükkel nagyon elégedetteknek, miként az azzal nagyon elégedetleneknek is, ami a kutatók szerint egyértelműen jelzi, hogy a társadalmi különbségek ott még közép- és kelet-európai összehasonlításban is nagyobbak az átlagnál. Ezzel szemben a csehek a legelégedettebbek. A magyarok többsége a felmérés szerint összességében „fanyalgó”, hiszen a válaszadók 54 százaléka „is-is” választ adott a kérdésre, vagyis úgy érzi, hogy anyagilag nem áll jól, igaz, rosszul sem.

Egységesebb képet mutat ugyanakkor a kutatás jövőbeni kilátásokra vonatkozó eredménye. A visegrádi négyek országaiban ezek szerint 56-60 százalékban úgy vélik a háztartások, hogy anyagi helyzetük a következő években gyakorlatilag változatlan marad. A legtöbben Szlovákiában számítanak az életszínvonal javulására, a legpesszimistábbak pedig a magyarok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik