Gazdaság

Erőteljesen drágult az olaj

Jelentősen emelkedett kedden a kőolaj ára Londonban és New Yorkban arra a hírre, hogy a Katrina hurrikán károkat okozott a Mexikói-öbölben több amerikai olaj- és gázkitermelő létesítményben és több olajfinomító víz alatt van.

A térségben napi átlagban 1,5 millió hordó kőolajat bányásznak, ami az amerikai olajtermelés negyede, és a globális olajtermelés mintegy 2 százaléka. A New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta októberi jegyzése 2,61 dollárral 69,81 dollárra emelkedett, napi csúcsa, ami egyben történelmi rekordnak is számít, 70,85 dollár volt.

A londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE) az északi-tengeri Brent októberi lejáratra 2,81 dollárral 67,57 dollárra erősödött, napközben rekord szinten, 68,89 dolláron is állt.

A NYMEX-en napközben öt percre felfüggesztették a benzin határidős kereskedését, miután napi limittel, 25 centtel drágult. Kedden a szeptemberi ólmozatlan normálbenzin gallononkénti (=3,78 liter) ára rekord magasan, 2,50 dollár is volt, záráskor 2,4745 dolláron állt 41,39 cent drágulással.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik