A fehérborok magyarországi királya – mondja Légli Ottóról Rókusfalvy Pál, a hazai borok népszerűsítésének ügyét felkaroló Pincefesztivál életre hívója. A médiasztárból lett üzletember, aki maga is kacérkodik a bortermeléssel, nem titkolja, hogy olyan magasságokba kíván eljutni, ahová Légli Ottónak sikerült híres olaszrizlingjével.
Az út számára valószínűleg még hosszabb és göröngyösebb lesz, mint nekünk a Balatonboglár melletti Szőlőskislakra vezető, ahová a Légli vállalkozásokhoz igyekszünk. A feladat nem csak azért nehéz, mert örökmozgó, nehezen összehozható famíliáról van szó, hanem, mert ahány testvér, annyi vállalkozás. Sokadik nekifutásra mégis összejön a családlátogatás, ahol megismerjük a papát, az országosan elismert szőlészt, Ottó bácsit és fiait: az Ottinak becézett ifjabb Légli Ottó borászt, illetve Légli Attila és Géza keramikusokat. Együtt, furgonnal érkeznek a megbeszélt helyre, amelyből Otti félig kikönyökölve teszi fel a kérdést: „Kóstolunk?” Az ellenkezés kizárt, így útban a család főrezidenciája felé, rögtön ízelítőt kapunk a Légli vérmérsékletből. Mindenki mondja a magáét, miközben Ottó bácsi derűsen vezeti elő a család nem éppen kacagtató történetét; a família kénytelen volt elszenvedni, hogy földjeit az állam bekebelezte.
FANYAR ÍZEK. „Bor mindig volt a családban” – húzza alá a lényeget idősebb Légli Ottó, aki elismeri, hogy a Légli nevet nem ő, hanem legnagyobb fia vitte sikerre, számára azonban kétségtelenül a papa készítette elő a terepet. A család feje és egyben motorja a famíliát a Vas megyei Bérbaltavárról eredezteti. Elárulja, a család eredetileg német volt, és nevük valamikor régen Schlegl lehetett, de a papírra vetéssel a bürokraták nehezen birkóztak meg, így az Léglire egyszerűsödött. Ottó bácsi édesapja még Bérbaltaváron félholdnyi termőföldön, elsősorban a család szükségleteinek kielégítésére szőlő- és bortermeléssel foglalkozott. Később a borból eladásra is jutott, amiből birtokokat vásároltak, ám idővel az államosítás során be kellett szolgáltatniuk azokat.
Ottó bácsi apja azonban a csalódás ellenére, a második világháború után is hitt a kert-Magyarország eszme megvalósulásában. Így a fiát is kertésznek adta, aki miután munkahelyein belerázódott a politikai növények – a magyar narancs és a gyapot – termesztésébe, 1958-ban a Balatonboglári Állami Gazdasághoz igazolt. Itt a szőlőskislaki telep vezetőjeként 120 hold szőlőt bíztak a gondjaira. Amikor 1968-tól az országban szabadabb gazdálkodás, új mechanizmus vette kezdetét, földterület-vásárlásra nyílt lehetősége, majd miután beruházott 1 holdnyi birtokba, végre a család számára termelhetett. A föld 176 mázsa szőlőt termelt évente, aminek eladásából gyarapodásnak indult a család. Ennek az időszaknak a gyümölcse az említett főrezidencia.
Ez még azt megelőzően épült, hogy az állam a megvett területet utóbb törvénytelenül kisajátította. Ottó bácsi azonban nem adta föl. Amint lehetett, tenyérnyi birtokokon újrakezdte a termelést. A föld iránt érzett olthatatlan lelkesedését jelzi, hogy gyermekeit is a saját szakmája felé terelte, de hogy eleven fiai rendet tanuljanak, előbb mindegyiket a győri bencés gimnáziumba íratta. A középiskolai évekről ma mindhárman úgy nyilatkoznak, hogy az maghatározó alapot, komoly mankót adott az élethez. „A bencések helyre tettek bennünket” – mondja a legfiatalabb testvér, Géza, aki elismeri, hogy apja álmait Otti váltotta valóra, aki jócskán túlteljesített, így ők más irányba kanyarodhattak. Amikor a papa felismerte, hogy a legidősebb fiúnak jó érzéke van a borászkodáshoz, az öreg tulajdonában már 1,5 hektár szőlőbirtok volt. Itt kezdődött meg az a munka, amelyre visszatekintve Ottó bácsi ottlétünkkor arra a kijelentésre ragadtatta magát: „A bor nem én vagyok, hanem a gyerek…”
A Légli család
ID. LÉGLI OTTÓ
74 éves, özvegy; végzettsége kertész. Hobbija a viccmesélés és rejtvényfejtés.
IFJ. LÉGLI OTTÓ
46 éves, nős, egy gyermek édesapja. Végzettsége: kertész-szőlőtermelő. Cége az 1997-ben alakult Légli Kft., amelyet 100 százalékban ő tulajdonol. Hobbija a főzés, főleg halételekben erős. Szeret utazni, de azt mondja, bárhova megy, a megérkezéstől számított második órában már borkóstoláson kapja magát. Saját kedvence 2004-es sauvignon reservéje. Ha nem a sajátját issza, szívesen fogyaszt tokaji és somlói borokat.
LÉGLI ATTIL A
43 éves, nőtlen; végzettsége fazekas-keramikus. Az 1983-ban alapított Légli Kerámia Kft.-t, illetve az 1999-ben létrehozott Légli Major Kft. fele-fele arányban tulajdonolja öccsével, Légli Gézával. A cégek 2004-ben 25, illetve 20 millió forintos forgalmat produkáltak Hobbija a munkája és a vendéglátás.
LÉGLI GÉZ A
37 éves, nős, első gyermeke ősszel érkezik. Végzettsége fazekas-keramikus. A Légli Kerámia Kft. és a Légli Major Kft. társtulajdonosa. Hobbija a borászat, a lovaglás, pulikutyái és a foci.
Ifjabb Légli Ottó először egy 2,3 hektáros területen kezdett szőlőtelepítésbe, majd kárpótlásból újabb földdarabot vett, ahol chardonnay termesztésébe fogott. Később az apjától tanult állhatatossággal, hosszú évek alatt felvásárolta a környező dűlőket, így ma már 28 hektáron gazdálkodik. Még korántsem volt ekkora a családi földbirtok, amikor a papa munkatársának fia és az elsőszülött Légli 1993-ban létrehozta az Eifert-Légli Kft.-t. A cégbe Eifert László tőkével, Ottó stratégiai befektetőként szállt be, és még ugyanebben az évben – az akkor szárnyait bontogató minőségi borpiacon – palackba zárták Légli első olaszrizlingjét. Az ital nemcsak a fajtáról, hanem általában a fehérborról alkotott korábbi általános vélekedést is felülírta, amit a Vinagora nevű hazai borversenyen elnyert aranyérem is bizonyít.
Az eredmény felkeltette Malatinszky Csaba, a Gundel Étterem egykori sommelier-jének – ma már gyakorló borásznak – az érdeklődését is; bevitte néhány budapesti étterembe a bort, elsöprő sikert aratva. Így talált Léglire Tálas Attila, aki brit mintára gourmet klubot működtetett: összegyűjtötte az ország legjobb borait, hogy a klub értő közönségével megismertesse azokat. Egy ilyen alkalommal figyelt fel a Bortársaság Léglire, s kezdetben 15 ezer palackkal szerződött le a dél-balatoni fehérborász termékeinek forgalmazására, ma pedig már 80-90 ezer palackot értékesít e borokból, köztük Légli sauvignon reservejét, illetve másik csúcsborát, a Landordot – tudjuk meg a családtól, miközben Ottó kóstolásra kínálja borát, ám azt legnagyobb megrökönyödésünkre szódával hígítja fel. Ottó szavai azonban visszazökkentenek bennünket a történetbe.
A gasztronómiai piacot együtt hódították meg a Bortársasággal, de már Eifert László nélkül, akivel nézeteltéréseik miatt különváltak útjaik, így a céget – amely elsősorban minőségi borairól, nem pedig agresszív marketingtevékenységéről ismert – Légli Kft. néven Ottó 1997-től egyedül vitte tovább. Légli nem hirdet, ritkán jár borversenyekre, borkiállítások közül is az Etyekit, a Bországgyűlést részesíti előnyben, illetve azokat, amelyek nem üzleti alapon szerveződnek. Gyakran hívják viszont borvacsorákra, ahová szívesen ellátogat, mert ezeken a rendezvényeken megismerheti a közönség véleményét. „Arcunkat, nevünket adjuk a termékhez, de hókuszpókuszt nem” – mondja Otti, aki külföldre nem kívánkozik. „Nem tudunk annyit termelni, amekkora mennyiséget felvenne a külföldi piac” – indokolja a döntést. A hazai igényeket viszont ki tudja elégíteni. Hogy ezt minél magasabb fokon tehesse, 2000-ben 50 millió forintos kölcsönt vett fel infrastruktúrafejlesztésre, illetve 35 milliós beruházással létrehozott egy raktárként, kiskereskedelmi üzletként, irodaként, bemutatóteremként üzemelő épületet. Telepített némi rajnai rizlinget is, amelyet ősi módon védelmez: a tőkesorok elején kis zacskókba hajat helyezett el, amelyet a szél szertefúj. Tette mindezt azért, hogy a környező erdőkből legelészni járó őzek, szarvasok az emberi jelenlétet megszimatolva, ne eszegessék le a hajtásokat. Ottónak az idén épp elég volt megemésztenie ugyanis, hogy pont abban a szőlőjében keletkezett kár, amelyből csúcsbora, a sauvignon reserve készül.
KERAMIKUSOK. Miután Ottó bácsi álma igazolódni látszott, a két fiatalabb fiúval szemben már nem volt egyértelmű elvárás, hogy borászok legyenek. Mindketten Kaposváron tanulták ki a fazekasmesterséget, majd 1983-ban az egyéni vállalkozóvá vált Attila 100 ezer forint OTP-hitelből létrehozta a Légli Kerámia Kft.-t. Itt az iskola után a középső testvér tanította tovább a mesterség apró titkaira Gézát. „A fejébe húztam a köcsögöt, ha vékonyabbra sikerült az edény füle” – igazít el bennünket Attila, akinek vezetésével a műhelyben hagyományőrző jelleggel kezdetben a fekete kerámia technológiát alkalmazták, majd később mázas és majolikakerámiát készítettek. A Balatontól 5 kilométerre lévő manufaktúrából a német turisták jól vitték nemcsak a dísztárgyakat, de az étkészleteket, a kerámiacserepeket, a sütő- és főzőedényeket is.
A német turisták elmaradozásával azonban leült az üzlet, a fiúk pedig felismerték, hogy csupán az idegenforgalomból már nem tudnak megélni. Változtattak a csapásirányon és főleg vendéglátó-ipari célokra kezdtek termelni. Ma egyebek mellett az Aranykaviár, a Trattoria Toscana és a Kempinski éttermekbe szállítanak edényeket. Emellett nemrégiben a két testvér profilt bővített: megvették a fazekasház környezetében lévő egykori mezőgazdasági épületeket, amelyekből – a borkóstolóra érkező vendégek érdeklődésére számítva – lovardát és panziót hoztak létre; ezt a vállalkozást Légli Major Kft. néven üzemeltetik. Míg Attila maradt a kerámiánál, Géza újabban a borászat felé is kacsingat. „Végre megjött hozzá a kedve” – tartja a két Ottó, s közülük a fiatalabbik helyi szinten ígéretesnek tarja öccse szárnypróbálgatásait, és bár Géza nem végzett borász, a családtól mindent megtanulhat.
Ehhez az alapot a vasárnapi ebédek sokasága már megadta, ahol évek óta több palack bort kóstol és véleményez a család. Ezeken az ebédeken Ottiék azzal ugratják a borásztanoncot: szakirányú végzettség nélkül is sokra viheti, példának pedig a család által is nagyra becsült két borász, Takler Ferenc és Gere Attila nevét hozzák fel, akik bár intézményes keretek között nem tanulták a mesterséget, mindketten voltak már az Év borásza cím tulajdonosai.